'Beste verblijf WK op 1100 meter'

AMSTERDAM - Deelnemers aan het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika kunnen komende maand het beste op een hoogte van 1100 meter verblijven.

Dat zegt de Nederlandse inspanningsfysioloog Raymond Verheijen die voor de derde keer met Zuid-Korea naar de mondiale eindronde gaat.

Een aantal landen, waaronder Nederland, bivakkeert tijdens de WK op 1700 meter in Johannesburg. Op advies van Verheijen heeft Zuid-Korea het 600 meter lager gelegen Rustenburg als locatie gekozen.

''Een speler verliest aan explosiviteit als hij wekenlang op 1700 meter verblijft'', aldus Verheijen, die het afgelopen jaar uitvoerig onderzoek naar sporten op hoogte deed.

Paraatheid

''Het lichaam past zich weliswaar aan deze extreme hoogte aan, maar de sporter verkeert wel in een constante verhoogde staat van paraatheid zodat hij zijn reserves langzaam opeet en daardoor steeds minder goed zal presteren'', vervolgt de Nederlander.

Volgens de inspanningsfysioloog zullen voetballers tijdens het WK op grote hoogte minder snel herstellen tussen wedstrijden omdat er minder zuurstof in de lucht zit. ''Die nadelen heb je op 1100 meter niet.''

Tip de redactie