Spaanse topclubs willen eigen divisie

MADRID - De aanwakkerende strijd over de verdeling van de tv-gelden dreigt op een splitsing in het Spaanse uit te draaien.

De rijke, toonaangevende clubs als FC Barcelona en Real Madrid willen zo snel mogelijk een afscheiding van de Primera Division naar voorbeeld van de Italiaanse Serie A of de Engelse Premier League.

De Spaanse profliga LFP heeft maandag laten weten dat er overeenstemming is bereikt om te gaan praten over hoe die nieuwe, veel interessantere topcompetitie tot stand kan komen.

In juni komt de werkgroep voor het eerst bijeen. Over de rol van de LFP zelf daarin bestaat nog onduidelijkheid.

Besluitvorming

De kleinere en arme clubs uit zowel de eerste als tweede divisie vrezen het ergste. Zij hebben bij de Spaanse regering juist aangedrongen op besluitvorming over collectieve onderhandelingen over de uitzendrechten van voetbalwedstrijden.

In Spanje sluiten de clubs, in tegenstelling tot de meeste andere Europese competities, zelf deals met de tv-maatschappijen. Real en Barça halen met ieder zo'n 150 miljoen euro de helft van het beschikbare tv-budget uit de markt. De 'kleintjes' moeten genoegen nemen met de kruimels.

NUwerk

Tip de redactie