MIDDELBURG - Wielrenner Wouter Weylandt heeft maandag de derde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Belg troefde Raborenner Graeme Brown af in de eindsprint van een kopgroep van ongeveer 25 man.

De rit ging van Amsterdam naar Middelburg over een afstand van 224 kilometer.

Cadel Evans (BMC) raakt de roze leiderstrui kwijt aan de Kazach Aleksandr Vinokoerov. De Australische wereldkampioen miste door een valpartij in de slotfase de slag en kwam in de verkeerde waaier terecht.

De topfavoriet voor de eindzege van de Giro sleurde kilometers aan kop van de tweede groep, maar verloor kostbare seconden.

Chaotisch

De Zeeuwse kustwind maakte de wedstrijd hard en chaotisch. Ook waren er weer de nodige valpartijen. Belangrijkste slachtoffer was klassementsrenner Christian Vandevelde. De Amerikaan van Garmin viel uit met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen.

Vinokoerov (Astana) lette wel op bij het vormen van de waaiers en zat keurig in de voorste groep, evenals de Nederlander Pieter Weening (Rabobank). Weylandt trapte in de laatste meters het hardst van allemaal.

Brown veroverde met zijn tweede plaats de rode trui van het puntenklassement. De Duitser Robert Förster (Milram) werde derde, Weening kwam als achttiende over de meet.

Vino

In het algemeen klassement leidt 'Vino', dit voorjaar winnaar van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De Australiër Richie Porte (Saxo Bank) staat tweede met dezelfde tijd. De Brit David Millar (Garmin) bezet de derde plek met 1 seconde achterstand. Weening heeft de tiende positie op 16 seconden.

Het was de derde en laatste dag dat het peloton door Nederland reed. Vanuit het Belgische Oostende vliegen de renners maandagavond nog naar Noord-Italië. Na een rustdag wordt de Ronde van Italië daar woensdag voortgezet.

Toeschouwers

De finish van de Giro d'Italia heeft maandag met zo'n 75.000 toeschouwers in Middelburg twee keer zoveel publiek getrokken als Koninginnedag, ruim een een week geleden. Dat zei een woordvoerder van de politie na afloop van de etappe.

De politie heeft alleen het publiek in de finishplaats geteld, maar de woordvoerster zegt dat er in totaal zeker 100.000 mensen in Zeeland op de wielerwedstrijd afkwamen.

Bekijk foto's van de Giro D'Italia op NUfoto

Derde etappe Giro