HOOFDDORP – Johan Cruijff is verbolgen over het salarishuis van Ajax. Het 63-jarige icoon begrijpt niet dat trainer Martin Jol de salarissen van de spelers wil terugbrengen, maar zelf een vorstelijk inkomen heeft.

“Als de verhalen kloppen dat de coach rond de drie miljoen euro per jaar krijgt, dan begin ik het tekort van Ajax te begrijpen”, vertelt Cruijff in zijn column in De Telegraaf. “Want hoe kan hij dan meedenken in het terugbrengen van de spelerssalarissen?”

“Dat vond ik het mooie Frank Rijkaard en Pep Guardiola, die bij Barcelona met gewone salarissen begonnen zijn”, vervolgt de oud-speler van onder meer Ajax en de Catalanen.

“Die werden pas verhoogd toen er extra goed werd gepresteerd. Dat zegt wel wat over de betrokkenheid van die twee met de club waarvoor ze werken.”

Kentering

Een kentering in het denken van de mensen binnen Ajax lijkt volgens Cruijff echter niet waarschijnlijk. “Ajax zal terugmoeten naar de mensen die echt van de club houden. Veel andere poppetjes zullen op veel verschillende plekken moeten komen."

"De ironie is alleen, dat de mensen die dit zouden moeten doen, niet toe zullen staan dat er veranderingen komen.”