ALMELO - Het sprookje van Heracles Almelo is uit. Niet de club van de scheidende trainer Gertjan Verbeek, maar Roda JC bereikte zondag verrassend de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Limburgers sloegen in de slotfase toe.

In blessuretijd maakte Boldiszar Bodor het beslissende doelpunt (1-2), waardoor Roda JC met FC Utrecht uit mag maken welke club mee mag doen aan de voorronde van de Europa League.

Zuur voor Heracles, dat een fantastisch seizoen geen bekroning kon geven. Na de 1-1 eerder in Kerkrade stevende de ploeg na het openingsdoelpunt van Darl Douglas af op een plek in de finale.

Alles anders

Een eigen doelpunt van Antoine van der Linden veranderde echter alles. In blessuretijd sloeg Roda JC zelfs onverbiddelijk toe, waardoor Verbeek niet slaagde in zijn missie om Heracles naar Europees voetbal te leiden.

Heracles begon sterk in het met slechts 6500 toeschouwers opmerkelijk mager bezette Polman Stadion. Eerst topscorer Bas Dost en daarna Marko Vejinovic verzuimden de score te openen. Na die moeilijke beginfase kreeg Roda JC meer grip op het spel.

Achterin zette Arnold Kruiswijk zijn verdediging goed neer en op het middenveld heersten Ruud Vormer en Willem Janssen. Tot kansen leidde dat niet in het bij vlagen boeiende voetbalgevecht.

In de tang

De productieve spits Mads Junker zat in de tang bij de centrale verdedigers Birgir Maertens en Antoine van der Linden en het andere aanspeelpunt, de Deen Morten Skoubo, leverde geen enkele positieve bijdrage aan de aanvalsacties van de Limburgers.

Ook na de rust kwam Heracles sterk uit de startblokken. De in de reguliere competitie zo trefzekere Dost miste echter opnieuw een goede kans zijn ploeg op voorsprong te zetten. Ook Douglas was dicht bij het openingsdoelpunt.

Na ruim een uur, net op een moment dat Roda JC de wedstrijd weer enigszins onder controle kreeg, opende de thuisclub de score. Via de kluts kwam de bal voor de voeten van Douglas, die koelbloedig afrondde: 1-0.

Alles op aanval

Roda JC gooide daarna alles op de aanval. En met succes. Een ongelukkig moment van Van der Linden betekende de gelijkmaker. Hij raakte een schot van Laurent Delorge aan en passeerde zo zijn eigen doelman Martin Pieckenhagen (1-1).

In blessuretijd ging Heracles zelfs nog helemaal kopje onder. Bodor was het goudhaantje aan Limburgse kant waardoor de club die als laatste aansloot in de play-offs ineens een riant uitzicht heeft op Europees voetbal.