GRONINGEN - Ron Jans heeft zondag in mineur afscheid genomen van FC Groningen. De noorderlingen verloren ook de tweede confrontatie met FC Utrecht in de play-offs om Europees voetbal: 0-2.

Utrecht won donderdag in de eigen Galgenwaard al met 3-1 en strijdt nu in de 'finale' met Roda JC om een ticket voor de Europa League. Jans kan zich gaan richten op zijn nieuwe werkgever sc Heerenveen.

Jans (51) werkte sinds oktober 2002 bij FC Groningen. De voormalig leraar Duits leidde de club in 2006 en 2007 naar Europees voetbal. Hij nam vorige week zondag na de laatste competitiewedstrijd tegen Sparta al geëmotioneerd afscheid van het publiek in de Euroborg.

Hoogtepunt

Jans zei zijn periode als trainer van Groningen te beschouwen als het hoogtepunt van zijn leven. Een passend afscheid in de vorm van een Europees ticket bleef echter uit.

FC Groningen was over twee wedstrijden duidelijke de mindere van FC Utrecht, dat de voorgaande drie jaar in de play-offs steeds moest buigen voor de ploeg van Jans. De bezoekers hadden in de Euroborg het beste van het spel en na de openingstreffer van Ricky van Wolfswinkel in de 38e minuut was de tweestrijd beslist.

Van Wolfswinkel

Het doelpunt van Utrecht kwam voort uit een afgeslagen hoekschop van FC Groningen. Tim Cornelisse ramde de bal wild weg, Van Wolfswinkel pikte het speeltuig even voorbij de middenlijn op en rondde uiteindelijk fraai af met een lobje over doelman Luciano da Silva: 0-1.

Hoewel Groningen voor de nagenoeg onmogelijke opdracht stond om minimaal drie keer te scoren, toonden de mannen van Jans karakter door tegen beter weten in toch te blijven vechten.

Asare

Het opportunistische spel van FC Groningen leidde in de tweede helft echter niet tot doelpunten. De bezoekers liepen in de slotfase zelfs nog uit naar 2-0. De actie was van Dries Mertens, het doelpunt kwam op naam van Nana Asare. Tegenvaller voor FC Utrecht was het uitvallen van de aanvallers Jacob Mulenga en Van Wolfswinkel, die beiden geblesseerd van het veld strompelden.

Coach Ton du Chatinier hoopt dat de twee spitsen op tijd hersteld zijn voor de dubbele finale tegen Roda JC om een Europees startbewijs, op donderdag 13 en zondag 16 mei.

FC Utrecht was in het seizoen 2004-2005 voor het laatst actief in Europa.