HOOFDDORP – Mark Webber heeft zondag de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Australiër van Red Bull, vertrekkend van pole position, reed van start tot finish onbedreigd naar de overwinning. Fernando Alonso legde met zijn Ferrari beslag op de tweede plaats, voor Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton leek lang onderweg naar de tweede plaats. De Engelsman crashte in de slotfase echter van de baan met een lekke band. Alonso en Vettel profiteerden en pakten de overige podiumplaatsen.

Het is de derde overwinning in de carrière van Webber, die op de zaterdag ook al zijn derde pole position binnensleepte. Webbers seizoen was vrij teleurstellend begonnen, maar met de 25 punten uit deze winst mengt hij zich weer in de strijd om de titel.

Rustige start

De start verliep zonder grote problemen. Webber wist de aandringende Vettel en Hamilton van zich af te houden en ging als leider de eerste bocht in. De Australiër kwam daarna direct in zijn ritme, wat goed te zien was aan zijn steeds snellere rondetijden.

Tijdens de eerste serie pitstops ging het mis bij Nico Rosberg. De Duitser, op dat moment nog de nummer twee in de WK-stand, schoot voorbij zijn klaarstaande monteurs. Rosbergs Mercedes had remproblemen en verloor veel tijd, waardoor zijn kans op een topklassering verdween.

Niet vlekkeloos

Rosberg was niet de enige Duitser in de problemen. Ook voor Sebastian Vettel verliep de pitstop niet vlekkeloos. De Red Bull-coureur verloor vanaf de tweede plaats 2,5 seconden en moest dat bekopen met een plek verlies aan Lewis Hamilton.

De Engelsman kwam een ronde later binnen en wist zijn McLaren net voor Vettel weer de baan op te sturen. Een lichte schermutseling in de eerste bocht volgde, waarbij Hamilton aan het langste eind trok.

Ondertussen ontstond een mooi gevecht om de vijfde plaats. Hamilton’s teamgenoot Jenson Button kwam vast te zitten achter de Mercedes van Michael Schumacher en deed ronden lang pogingen om de Duitser te verschalken aan het einde van het rechte stuk. ‘Schumi’ sloeg de aanvallen van de Brit echter simpel af, terwijl Felipe Massa met zijn Ferrari in de spiegels van Button opdook en de druk opvoerde.

Superieur

Webber stond in leidende positie niet onder druk. De Australiër ging na zijn pitstop verder met het verbeteren van de snelste rondetijd. Zijn steeds lichter wordende Red Bull verdween uit het zicht van achtervolgers Hamilton en Vettel, die niet echt kon aanvallen bij de man die hem eerder de tweede plaats afpakte.

Thuisfavoriet Fernando Alonso reed onderwijl een vrij bleke race op de vierde plaats. De Spanjaard werd in zijn rug gedekt door Schumacher, die de eventuele bedreigers voor Alonso ophield. De Ferrari-coureur was echter ook niet in staat om aan te vallen bij nummer drie Vettel.

Cadeau

Alonso kreeg de derde plaats even later alsnog cadeau, omdat Vettel binnen moest komen met problemen aan het rechtervoorwiel.

De Duitser, teruggekeerd op de baan met remproblemen, had na zijn stop een te grote voorsprong op nummer vijf Schumacher om het nog tot een gevecht om plaats vier te laten komen.

In de slotfase profiteerde Alonso opnieuw, dit keer door de crash van nummer twee Lewis Hamilton. De Engelsman schoot in een snelle rechterbocht van de baan nadat hij plotseling een lekke linkervoorband kreeg. Hamilton stapte ongedeerd uit.

Door het uitvallen van Hamilton schoof Schumacher op naar de vierde plaats, zijn beste klassering sinds zijn terugkeer in de Formule 1.