NIEUWEGEIN - Bondscoach Gadi Kedar van het Nederlands basketbalteam heeft de NBA-spelers Francisco Elson en Dan Gadzuric opgenomen in zijn voorlopige selectie voor drie belangrijke kwalificatiewedstrijden.

Elson speelt in de Noord-Amerikaanse competitie bij Philadelphia 76ers, Gadzuric bij Milwaukee Bucks, waarmee hij vorige week werd uitgeschakeld in de play-offs van de NBA.

Oranje begint in augustus de jacht op een plek in de A-divisie. De ploeg van de Israëlische trainer Kedar speelt op zaterdag 14 augustus in en tegen Luxemburg.

Estland

Drie dagen later neemt Nederland het in Almere op tegen Oostenrijk, op 22 augustus is Estland de tegenstander. In de zomer van 2011 staan de returns op het programma. De drie poulewinnaars uit de B-divisie en de beste nummer twee spelen in september volgend jaar in de kruisfinales voor twee plekken in de hoogste divisie.

Kedar had Elson (34) en Gadzuric (32) vorig jaar ook opgeroepen voor een serie EK-kwalificatiewedstrijden. Elson meldde zich bij Oranje, Hagenaar Gadzuric bleef echter liever in de Verenigde Staten.

NBA-sterren

Bondscoach Kedar moet daarom nog afwachten of de Nederlandse NBA-sterren zich ook daadwerkelijk melden. ''Ik hoop dat Dan Gadzuric het shirt van Oranje weer zal dragen'', aldus de Israëliër. ''Misschien is hij er niet de hele periode bij, maar als hij een paar wedstrijden mee kan doen is dat al fantastisch.''

Henk Norel behoort ook tot de voorlopige selectie. De 22-jarige international werd vorig jaar 'gedraft' door NBA-ploeg Minnesota Timberwolves, dat hem vervolgens verhuurde aan de Spaanse club Joventut Badalona. De lijst van Kedar bestaat uit 28 spelers. Hij brengt die selectie later terug tot vijftien basketballers.