AMSTERDAM - De Britse wielrenner Bradley Wiggins heeft zaterdag in Amsterdam de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen.

Het was een individuele tijdrit over 8,4 kilometer van het Museumplein naar het Stadionplein. De Amerikaan Brent Bookwalter werd tweede, de Australiër Cadel Evans derde.

Wiggins, voormalig pistier maar inmiddels getransformeerd tot een ronderenner van formaat, had voor de 8,4 kilometer 10 minuten en 18 seconden nodig.

Langzamer

Bookwalter deed er twee tellen langzamer over, net als Evans. Beste Nederlander werd Jos van Emden. De renner van Rabobank werd negende.

De Ronde van Italië is ook zondag en maandag nog in Nederland. Zondag wordt gereden van Amsterdam naar Utrecht, een dag later vertrekt het peloton uit de hoofdstad voor een rit naar Middelburg.

Van Emden

Jos van Emden verbaasde zaterdag ook zichzelf met de negende plaats. ''Ik had het gevoel dat ik niet hard genoeg ging. Dit had ik echt niet verwacht.''

Van Emden moest negen seconden toegeven op Bradley Wiggins. ''Het was een unieke sfeer. Ik heb me de eerste drie kilometer op advies van ploeggenoten nog een beetje ingehouden omdat het gevaar dreigde dat je je door het publiek laat opnaaien. Ik kon ploegleider Nico Verhoeven niet eens horen zo veel aanmoedingen kreeg ik.''

Dat hij zo dicht bij de specialisten zou komen kon Van Emden amper bevatten. ''We rijden hier als ploeg allemaal goed. Het is bizar wat hier gaande is. Ik zag overal roodwitblauwe vlaggen. Dit maak je nooit meer mee.''

Giro d'Italia