ZOETERMEER - Na twee tennisdagen tegen Italië is het Nederlands Daviscupteam in Zoetermeer al knock-out. Ook het dubbelspel van Robin Haase en Igor Sijsling tegen Simone Bolelli en Potito Starace leverde zaterdag in het SilverDome een nederlaag op: 6-4 3-6 6-7 (5) 4-6.

Daarmee kwam Italië in het duel in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone op een beslissende voorsprong van 3-0.

De twee partijen in het enkelspel zijn zondag niet meer van belang. Door de pijnlijke nederlaag moet Nederland in juli naar Wit-Rusland om de plaats in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone veilig stellen.

Captain Jan Siemerink gaf zaterdag voor het dubbelspel alsnog de voorkeur aan Haase boven Jesse Huta Galung. Die wijziging in de Nederlandse opstelling kwam niet geheel onverwacht.

Nederlaag

De 23-jarige Hagenaar had vrijdag in de tweede partij tegen Starace zeker geen slechte indruk achtergelaten ondanks een nederlaag in vier sets tegen Potito Starace.

Haase en Sijsling deden bovendien de afgelopen weken bij challengers in Griekenland samen de nodige ervaring op. Het Nederlandse duo haalde in Athene de finale. Op Rhodos was daarna de tweede ronde het eindstation.

Overtuigend

Haase en Sijsling begonnen overtuigend aan het duel waarin Italië gezien de late uitverkiezing van de betere individuele spelers Bolelli en Starace, in plaats van de betere dubbelaars Bracciale/Lorenzi, meteen de beslissing leek te willen forceren.

Met name Sijsling opende sterk. De nummer 154 van de wereldranglijst benutte in de derde game met een forehand het eerste Nederlandse breekpunt (2-1).

Door een slechte servicegame van Haase, met een dubbele fout als afsluiting, herstelde Italië het evenwicht. Oranje brak echter meteen weer terug en had daarna aan één setpoint genoeg om de eerste set binnen te halen: 6-4.

Fouten

Het Italiaanse koppel groeide nadien in de wedstrijd, terwijl het Nederlandse duo te veel onnodige fouten produceerde. Met 3-6 ging de tweede set soepel naar Bolelli en Starace, die daarna met een breek in de openingsgame van de derde set meteen Oranje nog verder onder druk zetten.

Met name bij Haase nam de frustratie toe. Na zijn mislukte volley, die 0-1 betekende, smeet hij zijn racket kwaad naar de Nederlandse bank waar coach Siemerink zich zat te verbijten.

Op karakter knokten Haase en Sijsling zich nog wel terug in de wedstrijd (4-4). In de tiebreak kwam Oranje tegen de koele Italianen echter opnieuw te kort (5-7). In de vierde set kon het Nederlandse tweetal de beslissende nederlaag niet meer afwenden: 4-6.