ALMELO - Voor de rechtbank in Almelo is vrijdag 120 uur werkstraf geëist tegen voetballer Theo Janssen van landskampioen FC Twente wegens het onder invloed van alcohol veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk.

Het ongeluk gebeurde omstreeks half twee in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 november vorig jaar in Enschede, na de wedstrijd tusen FC Twente en Vitesse.

Janssen was samen met drie vrienden op weg naar huis toen hij in een flauwe bocht de macht over het stuur verloor.

Een van de inzittenden, Kevin Moeliker, keeper van FC Lienden, lag enkele dagen in coma. Moeliker volgde maandenlange revalidatie en is nog steeds niet volledig hersteld.

Uit bloedonderzoek bleek dat Janssen 0,8 promille alcohol in zijn bloed had, terwijl voor hem als 'beginnend rijder' een limiet geldt van 0,2.

Rijontzegging

Behalve de werkstraf wil het Openbaar Ministerie Janssen ook een rijontzegging van een half jaar opleggen. Aangezien zijn rijbewijs meteen na het ongeluk is ingetrokken, zou dat betekenen dat hij vanaf 21 mei weer mag rijden. Op die dag wordt ook het oordeel van de rechtbank bekend.

Janssen, die zelf bij het ongeluk een gebroken neus en snijwonden in het gezicht opliep, werd destijds door FC Twente meteen voor twee maanden geschorst.

Daarnaast ging hij op aanraden van de clubleiding vrijwilligerswerk doen in een revalidatiecentrum voor slachtoffers van verkeersongevallen.

Hij had daar 'absoluut veel' van geleerd, verklaarde hij voor de rechtbank. ''Ik heb gezien wat de gevolgen kunnen zijn van wat ik heb gedaan.''

Oorzaak

Janssens advocaat, Manfred Nan, beweerde daarentegen dat alcohol niet de oorzaak van het ongeluk kon zijn geweest, aangezien Janssen in de ogen van de inzittenden 'rustig en beheerst' reed. Het was volgens hem hooguit een inschattingsfout.

De advocaat, die in het verleden Patrick Kluivert bijstond na een dodelijk verkeersongeval, vond bovendien dat de voetballer al genoeg was gestraft, door zijn club én door alle aandacht in de pers. ''Hij is publiekelijk al veroordeeld en voor het leven getekend",' aldus Nan.