AMSTERDAM - Jan Vertonghen heeft spijt van zijn uitlatingen donderdag tijdens de huldiging van Ajax na de gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelt een vooronderzoek in naar de uitlatingen van de Belg. Vertonghen maakte tijdens de huldiging in de Amsterdam Arena Feyenoorders een paar keer uit voor 'kakkerlakken'. Vertonghen meldde zich vrijdagochtend al bij de directie van Ajax met excuses richting de Rotterdamse club.

''Ik heb me laten meeslepen door mijn emoties, dat had ik niet moeten doen'', verklaarde Vertonghen schuldbewust op de website van de Amsterdammers.

Een woordvoerster van de KNVB veroordeelde het gedrag van de verdediger al: ''Het is duidelijk dat dit niet bepaald een toonbeeld van sportiviteit en respect is.'' Vertonghen heeft tot maandag 17.00 uur de tijd om een verklaring af te leggen bij de aanklager.

Tolereren

Algemeen directeur Rik van den Boog van Ajax zei het gedrag van Vertonghen niet te tolereren.

''Temeer omdat Ajax en Feyenoord afgelopen tijd zo druk bezig zijn geweest met het laten afnemen van de te hoog opgelopen spanning tussen de supporters. Ik heb een stevig gesprek met hem gevoerd en hij was het roerend met mij eens.''