AMSTERDAM - Oscar Freire doet toch niet mee aan de Ronde van Italië. De Spaanse Raborenner heeft nog te veel last van een bijholte-ontsteking. Steven Kruijswijk neemt zijn plaats in de ploeg in.

Freire heeft zich de afgelopen dagen uitgebreid getest, maar donderdagochtend bleek een deelname niet haalbaar. Eerder moest Koos Moerenhout al afhaken. De Nederlands kampioen is nog niet fit genoeg na een luchtweginfectie.

Freire was een belangrijke troef voor een etappezege. Voor de Raboploeg is zijn absentie een forse tegenvaller.

''Een goede Oscar in je ploeg is bijna garantie voor minimaal een dagsucces en Koos Moerenhouts aanwezigheid in deze jonge ploeg zou van groot belang zijn'', reageerde ploegleider Nico Verhoeven op de website van de ploeg.

Brown

Toch ziet hij ook kansen voor anderen. ''Het wegvallen van een grote man voor de vlakke ritten opent perspectief voor andere jongens. Bovendien hebben we met Graeme Brown nog een sprinter en dat kunnen niet alle ploegen in de Giro zeggen.''

''Wij zullen nog mee kunnen doen in de sprints. Al geef ik toe dat de kansen met Graeme minder groot zullen zijn dan met Oscar. Maar we moeten nu in de vlakkere ritten van de nood een deugd maken.''

De Giro begint zaterdag in Amsterdam.