STUTTGART - De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft doelman Hans-Jörg Butt van Bayern München opgenomen in zijn voorlopige selectie voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Hij werd geselecteerd als mogelijke vervanger voor de geblesseerde keeper Rene Adler.

Adler was de beoogde eerste keuze van Löw, maar moet het WK vanwege een operatie aan een gebroken rib aan zich voorbij laten gaan.

Butt maakte in 2003 voor het laatst deel uit van de Duitse selectie. Naast de 35-jarige sluitpost werden ook zijn collega's Tim Wiese van Werder Bremen en Manuel Neuer van Schalke 04 in de voorlopige selectie opgenomen. Löw selecteerde 27 spelers. Hij moet voor 1 juni vier namen schrappen.

De bondscoach wilde donderdag nog niet zeggen wie zijn eerste keus in het doel wordt. ''Daar is het nu nog niet de tijd voor. Maar we waren er wel snel uit dat we Butt zouden selecteren. Hij was er in 2002 ook bij en heeft dus ervaring. Bovendien heeft hij goed gespeeld dit seizoen.''

Bayern München

Naast Butt nam Löw nog zes andere spelers van Bayern München in zijn voorlopige ploeg op. Thomas Hitzlsperger is een opvallende afwezige. De voormalige aanvoerder van VfB Stuttgart maakte in de winter de overstap naar Lazio Roma, maar mist de juiste vorm en heeft de afgelopen weken nauwelijks gespeeld. Löw: ''Het was zwaar voor mij om hem te moeten zeggen dat hij er niet bij zit. Hij is ook zeer teleurgesteld.''