AMSTERDAM - Het Oostenrijkse antidopingsagentschap Nada is een procedure gestart tegen voormalig hardloopster Stephanie Graf.

De Oostenrijkse won in 2000 zilver op de 800 meter tijdens de Olympische Spelen in Sydney. In 2004 stopte ze met hardlopen.

Het agentschap zegt dat er bewijzen zijn dat Graf bloed heeft afgegeven in een controversieel Weens lab.

Ze zou dat zeker een keer hebben gedaan met de intentie om doping te gebruiken. Atleten kunnen hun bloed laten verrijken om dat later weer in te laten spuiten. Tijdens de procedure zal Nada dit als belangrijkste bewijs aanvoeren.

Bloed

De loopster heeft bevestigd dat zij in het Weense lab Humanplasma bloed heeft afgestaan. Ze ontkent echter dat ze met dat bloed weer is ingespoten.

Dat is volgens de dopingreglementen illegaal. Humanplasma heeft erkend dat tussen 2003 en 2006 een aantal coaches langs is geweest om ongeveer dertig atleten te 'helpen'.

Waarheid

Graf zei tegen de Oostenrijkse televisiezender ORF dat ze zich geen zorgen maakt, omdat ze de waarheid allang heeft verteld. Graf suggereerde dat er mensen zijn in Oostenrijk die haar al jaren proberen te pakken. "Ik laat me niet beïnvloeden door deze negatieve energie."

Eerder werd de wielerploeg van Rabobank in verband gebracht met Humanplasma. De voormalige Raborenners Michael Boogerd en Thomas Dekker werden in Wenen als getuige gehoord. Ook de namen van Denis Mentsjov, Pieter Weening en Joost Posthuma zingen rond in de affaire.