ROTTERDAM - Het legioen kan Feyenoord donderdag in De Kuip maken of breken. Als kind van de Rotterdamse volksclub weet trainer Mario Been dat maar al te goed.

De 46-jarige coach houdt daarom voor de bekerreturn tegen aartsvijand Ajax, zonder fans uit Amsterdam, zijn hart vast. Maar de hoop wint het bij de rasoptimist altijd van de wanhoop.

''Het moet in De Kuip een echte voetbalhappening worden'', blikte Been gloedvol vooruit.

''De ploeg heeft alle positieve energie van de supporters nodig om de achterstand van 0-2 goed te maken. Ons publiek zal zich massaal van de goede kant moeten laten zien. Op negatieve leuzen of ander wangedrag zit niemand te wachten.''

Coolsingel

Been: ''Het is al erg genoeg dat we bij bekerwinst niet op de Coolsingel kunnen worden gehuldigd. Want juist daar doe je het voor."

"Dat is het ultieme feestje voor elke echte Feyenoorder. Het is heel vervelend dat een relatief klein groepje dat onmogelijk maakt in Rotterdam. Wanneer is dat nu eens afgelopen?''

De alom gewaardeerde trainer van Feyenoord is zich met zijn staf en zijn spelersgroep terdege bewust van de voorbeeldfunctie die zij naar de eigen aanhang uitoefenen.

Vies

''Maar dat betekent natuurlijk niet dat wij er tegen Ajax donderdag geen mannelijke wedstrijd van mogen maken. Ik ga niet tegen mijn spelers zeggen dat ze niet vies mogen worden, of dat ze niet mogen protesteren of geen slidings mogen maken."

"We zullen er alles aan doen om de beker in De Kuip te houden. Maar ook als het niet lukt, hoop ik dat we trots op ons publiek kunnen zijn.''

De KNVB gaf eerder deze week een duidelijk signaal af aan de harde supporterskern van Feyenoord.

Indien de tweede wedstrijd door aanhoudende kwetsende spreekkoren moet worden gestaakt, dan is de kans groot dat de eerstvolgende klassieker tegen Ajax in De Kuip zonder publiek wordt gespeeld.

Kwaadwillend

De voetbalbond, die donderdag als verantwoordelijke gastheer in Rotterdam-Zuid optreedt, hoopt echter dat het gezonde verstand zegeviert en dat de sociale controle op de tribunes de kwaadwillende 'fans' de mond zal snoeren.

Toch is niemand bij Feyenoord helemaal gerust op een ordentelijk verloop van de tweede bekerfinale. Een snelle en kansloze achterstand voor de Rotterdammers zou de voetbalsfeer in het goedgevulde stadion danig kunnen aantasten.

Spreekkoren

In een unieke open brief, die dinsdag op de voorpagina van dagblad Metro en op de website van Feyenoord verscheen, 'smeekten' trainer Mario Been, aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en clubicoon Gerard Meijer om respect ''voor elkaar, de tegenstander en de scheidsrechter''.

De afscheid nemende arbiter Roelof Luinge valt in elk geval niet te benijden. Bij (bijvoorbeeld) kwetsende spreekkoren zal hij moeten beoordelen of het inrukken van beide teams uiteindelijk gerechtvaardigd is.

Daarna ligt de eindbeslissing over een hervatting van het duel bij de Rotterdamse autoriteiten. Mario Been moet er allemaal niet aan denken.