EINDHOVEN - De competitiekraker tussen PSV en Ajax kreegzondagmiddag geen winnaar. De twee topclubs vochten in Eindhoveneen verbeten strijd uit, die vlak voor rust ontspoorde in eenenorme vechtpartij.

Bekijk de video:
Modem/ Breedband

Rafael van der Vaart kreeg wegens natrappen eenrode kaart, waar ook Van Bommel en Ibrahimovic in eerdere situatiesal aanspraak maakten op uitsluiting. Het duel eindigde uiteindelijkin 2-2. Alle goals vielen na rust, en werden voorafgegaan doorverdedigingsfouten.

De topper tussen Ajax en PSV kenmerkte zich voor rust door eenenorm spanningsveld tussen de twee ploegen. Al in de achtste minuutraakte Vennegoor of Hesselink in een duel Ajax-keeper Lobont. DeRoemeen werd minutenlang behandeld, maar kon uiteindelijk verder.Die situatie zorgde ervoor dat de spelers elkaar voortdurendopzochten. Scheidsrechter Braamhaar voelde in die periode het duelniet goed aan en verzuimde de balans met enkele kaarten teherstellen.

Hersenschudding

Het belangrijkste slachtoffer was PSV-verdediger Hofland, die naeen elleboogstoot van Ibrahimovic het veld moest verlaten met eenhersenschudding. Ook Ooijer viel uit na een - onschuldig - duel metde Zweed. Hij had last van zijn sleutelbeen. Van Bommel nam na detwee wissels opzichtig het voortouw en werkte Van der Vaart naar degrond met zijn armen. In een reactie daarop trapte Van der Vaart nain een duel met De Jong. Uiteindelijk was de Ajacied de enige diewerd bestraft voor zijn actie.

De scheidsrechter, trainer Koeman en Hiddink stonden na afloopklaar om zich te beklagen over de wantoestanden in het veld. Hetoptreden van de voetballers werd respectloos genoemd. Volgens Johnde Jong, slachtoffer van Van der Vaart, viel het allemaal best mee."Er is genoeg respect voor elkaar. In zo'n wedstrijd moet je opeen gegeven moment mee in de duels, anders word je de onderliggendepartij." De aanvaller vond de reactie van de scheidsrechter en decoaches "typisch Nederlands". "Als zoiets in Engeland gebeurt,vinden we het mooi omdat er zoveel strijd is. Hier wordt meteengesproken over respect. Natuurlijk is er een grens. Zo snel ergeslagen wordt in het veld gaan we een stap te ver. Maar dat heb ikin deze wedstrijd niet gezien."

Na de rode kaart van Van der Vaart, leek PSV het toptreffen snelte beslissen. In de eerste minuut na rust maakte Van Bommel de 1-0."Als je in zo'n duel op voorsprong komt, moet je de puntenthuisbrengen", wist Hiddink na afloop. "We kwamen twee keer opvoorsprong en hebben het twee keer uit handen gegeven. Dat mag nietgebeuren."

Blunder

Na de 1-0 mocht Sonck de gelijkmaker intikken. Ibrahimovic hieldde bal knap bij zich en kwam uiteindelijk tot een schot. Waterreusredde, maar was kansloos op de rebound van de Belgische topschuttervan de Amsterdammers. Pasanen schoof even daarna de bal in devoeten van De Jong, die optimaal profiteerde, 2-1. De grootsteverdedigende blunder van de avond was een co-productie van Bouma enWaterreus. Ibrahimovic was de lachende derde en schoof de baltussen de twee in het doel van PSV, 2-2.

"We hebben het puntenverlies echt helemaal aan ons zelf tedanken", zei De Jong naderhand. "We hadden het nooit meer mogenweggeven. Natuurlijk waren we in de slotfase nog even dichtbij dewinnende treffer, maar we hadden veel eerder de lengte vanVennegoor moeten zoeken. Hij won werkelijk elk duel in deAjax-defensie."

Ronald Koeman had in zijn analyse weinig tijd voor hetvoetballende gedeelte van het duel. "Daarvoor gebeurden er te veelandere zaken in deze wedstrijd. Maar we waren uiteindelijk, ook mettien man, niet minder dan PSV. Ik denk dan ook dat we terecht op-2 zijn uitgekomen, ondanks dat de doelpunten in alle vier degevallen door slecht verdedigen tot stand kwamen."