ZEIST - Het legioen van Feyenoord is gewaarschuwd. Indien de bekerreturn donderdag in De Kuip tegen aartsrivaal Ajax moet worden gestaakt wegens kwetsende spreekkoren, dan wordt de eerstvolgende klassieker in Rotterdam zeer waarschijnlijk zonder publiek gespeeld.

Dat heeft een woordvoerder van de KNVB dinsdag kenbaar gemaakt. ''Wij hopen natuurlijk dat er helemaal niets gebeurt en dat het een mooi voetbalfeest wordt in De Kuip'', verklaarde de KNVB-zegsman.

''Maar als het duel wegens aanhoudende spreekkoren niet kan worden uitgespeeld en de aanklager betaald voetbal er een strafzaak van maakt, zal het bestuur betaald voetbal adviseren om komend seizoen Feyenoord-Ajax achter gesloten deuren te spelen. Dat is dan een passende sanctie, hoe jammer wij dat ook voor de goedwillende fans zullen vinden.''

Strikt

Als organiserende gastheer zal de KNVB de eigen reglementen en richtlijnen donderdag in De Kuip ten aanzien van (onder meer) kwetsende spreekkoren strikt aanhouden en uitvoeren. Bij de bekerreturn zijn geen fans van Ajax aanwezig.

Verstoren

De vrees is alom aanwezig, ook gezien de berichten op internet, dat de harde kern van Feyenoord bij een negatief scoreverloop de wedstrijd wil verstoren. De Rotterdamse ploeg kijkt al tegen een achterstand van 0-2 uit het eerste duel in Amsterdam aan.

Open brief

In een open brief, die dinsdag in dagblad Metro en op de website van Feyenoord verscheen, roepen trainer Mario Been, aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en clubicoon Gerard Meijer de aanhang op zich vooral goed en respectvol te gedragen ten opzichte van Ajax.

''Een uitstekend initiatief van Feyenoord'', oordeelde de zegsvrouw van de KNVB. ''We hopen dat het helpt. We hebben niet voor niets de bekerfinale in tweeën geknipt. Het zou triest zijn als het dan alsnog fout gaat in De Kuip.''