AMSTERDAM - Liquigas heeft een arts in de arm genomen om onderzoek te doen naar de afwijkende bloedwaarden van Franco Pellizotti. Maandag werd de 32-jarige Italiaan tot nader order geschorst vanwege schommelingen in zijn biologisch paspoort.

De wielerunie UCI heeft de federaties en ploegen verzocht om de verdachte coureurs te schorsen.

In een statement meldt Liquigas dat ze daaraan gehoor geeft. "Vooropgesteld dat we het onderzoek van de verantwoordelijke instanties respecteren, willen we benadrukken dat we de verklaringen van Pellizotti en zijn experts niet in twijfel trekken."

Kopman

"We zijn echter niet onder de indruk van het bewijs. Om de situatie helder in kaart te brengen, hebben we een eigen onderzoeker, dokter Roberto Corsetti, aangesteld."

Pellizotti was Liquigas’ beoogde kopman voor de Giro d’Italia, die zaterdag van start gaat in Amsterdam. Volgens La Gazzetta dello Sport zouden de bloedwaarden van de klimmer die vorig jaar voor de Tour de France werden verzameld afwijken van de andere waarden in het paspoort. Pellizotti finishte in 2009 als tweede in de Ronde van Italië.

Onbegrip

Liquigas snapt niet dat er tien maanden overheen zijn gegaan voordat de UCI de zaak naar buiten bracht. "Waarom is dit nieuws pas aan de vooravond van zo’n belangrijk evenement wereldkundig gemaakt? We hopen dat het definitieve oordeel van de UCI in deze zaak niet zo lang op zich laat wachten."