ROTTERDAM - Met Roy Makaay in het basisteam begint Feyenoord donderdag aan de return tegen Ajax in de dubbele finale om de KNVB-beker. De 35-jarige aanvaller nam zondag in de laatste competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen (6-2) in De Kuip al officieel afscheid van het legioen.

Trainer Mario Been heeft hem voor het thuisduel met Ajax, dat in Rotterdam een voorsprong van 2-0 verdedigt, evenwel nog hard nodig.

''Roy zal donderdag starten bij ons'', liet Been dinsdag in De Kuip weten. ''We moeten ten minste twee keer scoren tegen Ajax. Roy kan doelpunten maken, dat weten we allemaal. Dus daarom staat hij erin.''

Makaay scoorde tegen sc Heerenveen liefst drie keer. Vooral zijn laatste doelpunt was van grote schoonheid. ''Als hij er tegen Ajax nog een keer drie maakt, krijgt Roy opnieuw een staande ovatie'', grapte Been.

Loopbaan

Makaay maakte vorige week maandag in De Kuip bekend dat hij zijn loopbaan na dit seizoen beëindigt. De 43-voudige international gaat verder bij Feyenoord als jeugdtrainer. In overleg met de Rotterdamse clubleiding besloot Makaay de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen als zijn afscheidswedstrijd te beschouwen.

Mede door zijn drie treffers en de royale zege van Feyenoord was zijn laatste competitieduel in een profcarrière van zeventien jaar een feestelijke gebeurtenis.

Basisplaats

Makaay benadrukte vorige week tijdens zijn persconferentie, waar hij zelf om gevraagd had, dat hij voor de return tegen Ajax in De Kuip voor Been nog wel gewoon beschikbaar zou zijn. Met een basisplaats hield hij op dat moment nog niet echt rekening.

''Ik zie het als een toetje, als een toegift. Een 'We want more'- scenario. Een afscheid met de KNVB-beker zou helemaal een mooi einde zijn van mijn loopbaan'', mijmerde Makaay toen al.

Cissé

Als het aan Feyenoord ligt, gaat aanvaller Sekou Cissé niet in op een uitnodiging voor de WK-selectie van Ivoorkust. ''Wat ons betreft, is dat onbespreekbaar. We geven hem niet vrij. Nou ja, dat advies hebben we hem gegeven'', liet trainer Mario Been weten.

Cissé heeft een moeizaam eerste seizoen bij Feyenoord achter de rug. Door aanhoudende problemen met zijn teen kon de voormalige spits van Roda JC nog niet uitgroeien tot een vaste waarde in de Rotterdamse ploeg. Toch denkt hij zelf dat hij nog wel een kans maakt op deelname aan het komende wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

''Cissé moet slim zijn en niet op een mogelijke invitatie ingaan. Hij moet zijn rust pakken. Hij is er dit seizoen te lang uit geweest om het WK goed te kunnen afwerken'', benadrukte Been.