GRONINGEN - FC Groningen heeft zaterdag Vitesse met 2-1verslagen. Vitesse leek dankzij een toevalstreffer van Martel tegaan winnen, maar in de laatste vijf minuten brachten Smit en Drentde thuisclub de winst. Groningen heeft daardoor nu vijf puntenvoorsprong op Vitesse, dat in de degradatiezone verkeert.

Martel opende namens Vitesse in de tweede helft de score vangrote afstand. Doelman Beukenkamp schatte een lange bal van deFransman vanaf de rechterflank in als voorzet, maar de bal verdweenzo in het doel. Daarvoor had Cornelisse namens de Arnhemmersoverigens al de lat getroffen. In het slotoffensief schoot eerstSmit en even later Drent raak.

NEC verrast Heerenveen

NEC heeft subtopper Heerenveen de eerstethuisnederlaag van het seizoen bezorgd. De Nijmegenaren wonnenmet 2-1 in het Abe Lenstra Stadion. De Nooijer (voorrust) en Hersi maakten de doelpunten. In de slotfase scoordeSamaras voor Heerenveen. NEC maakt door de zege een einde aan eenreeks van drie opeenvolgende competitienederlagen.

Blunder Jansen kost ADO Punten

Een blunder van ADO Den Haag-keeper Roland Jansenkostte de Hagenaars zaterdagavond tegen NAC Breda twee punten. Inblessuretijd dook de sluitpost over een kopbal van Rob Pendersheen, waardoor de Bredanaars op 1-1 kwamen.

Lange tijd zag het er naar uit dat ADO in het Zuiderpark zouwinnen door een vroeg doelpunt van Gijs Cales. In de tweede helftdrong NAC lange tijd aan, maar leek het offensief vruchteloos, totJansen de kopbal van Penders verkeerd beoordeelde en NAC alsnog op-1 kon komen.

AZ even koploper

AZ is na de zege van 4-0 op FC Zwolle voor evenkoploper in de Eredivisie. Tot de wedstrijd PSV -Ajax zondag is gespeeld, voert AZ de ranglijst aan. Met groteovermacht werd FC Zwolle zaterdagavond aan de kant geschoven. Metslechts Hristov als eenzaam vooruitgeschoven spits was dehekkensluiter kansloos in de Alkmaarderhout, waar Elkhattabi,Perez, Huysegems en Van Galen de treffers maakten.

Slim RBC steelt winst in Waalwijk

Een pover maar doeltreffend RBC stal drie puntenuit Waalwijk. RBC won met 1-2 na treffers van Lammens in de 54e eninvaller Razic in de 72e minuut. Razic stond pas twintig secondenin het veld, toen hij RBC naar 1-2 schoot. In een bar slechteeerste helft was het Boutahar, die na 39 minuten voor RKC de scoreopende. Kort voor tijd ontsnapte RBC aan 2-2, toen Hoogendorp op depaal kopte.