MADRID - De spanning blijft onveranderd groot in de slotfase van de Spaanse voetbalcompetitie. Real Madrid bleef zondag in het spoor van koploper FC Barcelona, zij het moeizaam. De Madrilenen wonnen de thuiswedstrijd tegen Osasuna met 3-2.

Pas kort voor het einde maakte de Portugees Cristiano Ronaldo de winnende treffer.

Real Madrid beleefde zonder Rafael van der Vaart een lastige avond tegen Osasuna, dat in de zevende minuut de leiding nam door Carlos Reina Aranda. Ronaldo maakte ruim een kwartier later gelijk.

In de slotfase van de eerste helft zorgde de Hongaar Krisztian Vadocz voor 1-2, waarna de Braziliaan Marcelo Real op slag van rust weer langszij bracht. Ronaldo hielp de nummer twee van Spanje in de 89e minuut alsnog aan drie punten.

Vergeten

Door de zege kwam Real weer op één punt van Barcelona. De nummer één van de ranglijst leek de uitschakeling in de Champions League door Internazionale al te hebben vergeten.

Barça gaf in de beslissende fase van de jacht op prolongatie van de Spaanse titel geen krimp. De Catalaanse club bracht zaterdagavond de als lastig omschreven uitwedstrijd tegen Villarreal tot een goed einde. Het duel in El Madrigal eindigde in 1-4.

Serieuze kansen

De thuisclub leek alleen in de beginfase op weg naar een stunt. Enkele serieuze kansen op een voorsprong bleven evenwel onbenut. Barça nam al snel het initiatief over, bij de hand genomen door Lionel Messi.

De Argentijn opende de score in de negentiende minuut. Xavi en Bojan Krkic, die de voorkeur kreeg boven Zlatan Ibrahimovic, bepaalden de ruststand op 0-3.

Treffer

Ver in de tweede helft deed Joseba Llorente weliswaar iets terug, maar dat bracht het heilig vuur niet terug bij Villarreal. Messi had vlak voor tijd het laatste woord, met zijn tweede treffer van de avond en zijn 29e van het seizoen.

Valencia eindigt waarschijnlijk als derde na de knappe zege strijd bij Espanyol: 0-2. Nikola Zigic was de grote man. De Servische spits kwam een half uur voor tijd in het veld en schoot prompt twee keer raak. Hedwiges Maduro speelde de hele wedstrijd centraal achterin bij Valencia.

Twee punten

Real Mallorca verdedigde zijn vierde plaats knap door in Baskenland met 3-1 van Athletic Bilbao te winnen. De voorsprong op Sevilla, de andere Spaanse gegadigde voor een plek in de voorronde van de Champions League, bleef twee punten.

Sevilla versloeg Atletico Madrid met dezelfde cijfers, maar wel voor eigen publiek. Alvaro Negredo zorgde met twee benutte strafschoppen nog voor rust voor de beslissing.