AMSTERDAM - Ajax mag zich ondanks een ruime zege op NEC niet de nieuwe kampioen van de eredivisie noemen. De Amsterdammers hadden in Nijmegen geen kind aan NEC, maar zagen koploper FC Twente geen fout maken bij NAC Breda.

De Amsterdammers wonnen zelf met 1-4 van een ploeg die nergens meer om speelde, maar kochten daar niets voor.

Al wist de ploeg van trainer Martin Jol vooraf dat het op de laatste speeldag afhankelijk was van wat er in Breda gebeurde, de teleurstelling was er na afloop niet minder om.

Ajax kon de enorme inhaalrace die het in de tweede seizoenshelft had ingezet, niet bekronen met de kampioensschaal.

Suarez

In Nijmegen koos Ajax ervoor vanaf de eerste minuut vol op de aanval te spelen. Een vroege treffer moest de druk op Twente vergroten. Daarin slaagde de dit seizoen bijzonder productieve formatie al snel.

Topscorer Luis Suarez opende na een kwartier spelen met een fraaie boogbal de score. Ajax bleef sterker en toen De Zeeuw er na 36 minuten 2-0 van maakte, was het voor de Amsterdammers vooral hopen op NAC.

Marko Pantelic zorgde kort voor rust na een knappe actie nog voor een treffer die er mocht zijn, in wat waarschijnlijk zijn laatste competitieduel in het shirt van Ajax was.

Record

Van Luis Suarez is het eveneens afwachten of hij volgend seizoen nog in Amsterdam voetbalt. De spits produceerde na 63 minuten zijn 35e treffer van het seizoen, waarmee hij op gelijke hoogte komt met het record van Mateja Kezman.

Suarez verliet het veld desondanks in mineur, net als zijn ploeggenoten. Twente zegevierde immers eenvoudig in Breda (0-2) en is landskampioen dankzij de punt voorsprong op Ajax.

Wel mag Jol met zijn elftal de voorronde van de Champions League spelen, als nummer twee van de eredivisie.

NEC - Ajax