CHATEL - De Sloveen Simon Spilak heeft zaterdag de vierde etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De wielrenner van Lampre won de bergrit over 157,9 kilometer van Vevey naar Châtel.

Hij had 13 seconden voorsprong op de Slovaak Peter Sagan, die in de spurt om de tweede plaats de Belg Philippe Gilbert versloeg.

De Australiër Michael Rogers (Columbia) behield de leiding in het algemeen klassement van de Zwitserse etappekoers, die deel uitmaakt van de ProTour.

Hij verdedigt zondag in de slotetappe een voorsprong van 2 seconden op de nummer twee, de Spanjaard Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne). Kopman Denis Mentsjov van Rabobank staat vijfde met 7 seconden achterstand.

'Niet voldoende'

De Rus opende in de koude en natte etappe op een kleine 30 kilometer van de finish de aanval op de klassementsrenners. Hij ging ervandoor op de Col de Corbier, een col van eerste categorie.

Ploegleider Jan Boven was getuige: ,,Hij pakte 20 seconden, maar dat was niet voldoende. Na de klim kregen de renners nog een erg lastig stuk voor de kiezen en dan moet de marge wel groot genoeg zijn. Dat was die niet.''

Kopgroep

Mentsjov keerde terug in de kopgroep, waarin ook zijn Nederlandse ploegmaat Pieter Weening zat. Met nog 15 kilometer te gaan sprong Spilak weg. De Sloveen kreeg Ivan Basso, Christophe Moreau en Morris Possoni mee.

Enkele kilometers verder demarreerde Spilak weer en dit keer sloeg hij een gat, dat niemand niemand meer dicht reed. Mentsjov en Weening passeerden als veertiende en vijftiende de streep met 22 seconden achterstand.