AMSTERDAM – Ajax neemt het zondag op tegen NEC. De kans is groot dat Urby Emanuelson wederom in de basis start. De Ajacied beleefde onder Henk ten Cate en Marco van Basten mindere tijden. Maar door de komst van Martin Jol voelt de 23-jarige Amsterdammer zich weer goed.

"Hij past bij deze groep”, zegt Emanuelson tegenover Trouw. "Hij is echt een vaderfiguur; je merkt aan alles dat hij zijn best doet om iedereen beter te maken. Hij geeft adviezen, waar we met zijn allen voor open staan. Er wordt naar hem geluisterd.”

“We hebben hier Ten Cate gehad, de man van de harde hand, waar je soms van schrok. En Van Basten dacht vooral aan het teambelang, maar sloeg nooit eens een arm om je heen. Jol doet dat wel. Hij kan hard zijn, maar alleen binnen de muren van de kleedkamer. Daarbuiten neemt hij het altijd voor ons op; hij weet precies wat hij wil. Dat geeft veel vertrouwen.”

Buitenland

De veldspeler heeft de langste staat van dienst in Amsterdam, maar zag daar in het begin van het seizoen liever verandering in komen. Hij zag een buitenlands avontuur wel zitten. Nu het beter gaat twijfelt de linkspoot over zijn toekomst.

"Ik heb persoonlijke ambities, maar wil ook graag onderdeel blijven van dit proces. Ik ben benieuwd hoe het zich zal ontwikkelen. Dit is een club waar ik best mijn hele leven zou willen spelen, maar ik wil ook graag weten hoe het er in het buitenland aan toe gaat.”

Een team

De 11-voudig international voelt dat het Ajax van nu meer een hechte groep is geworden in plaats van allemaal individuen zoals voorheen het geval was. De ploeg wil voor elkaar vechten.

"Dat is dit seizoen gegroeid. We zijn veel met elkaar bezig, we doen veel dingen samen. Ik merk aan veel dingen dat het nu goed gaat. Ook jongens als Rob Wielaert en Ismail Aissati hebben hun rol in de groep, terwijl ze weinig aan voetballen toekomen. Dat is mooi.”

“Eerder hadden we hier een groep vol eenlingen, nu is het écht anders. Eerder had iedereen zijn eigen zorgen; nu delen we dat soort zaken. Dat werkt. In de groep worden die problemen dan makkelijker opgelost. Daarbij hebben we het geloof om met deze groep prijzen te winnen.”

Kampioenschap

Zondag zal de ploeg van Emanuelson moeten winnen tegen NEC Nijmegen om nog een kans te maken op het kampioenschap. Dan is de ploeg van Jol nog afhankelijk van het resultaat van FC Twente.

"Ik heb er nog wel vertrouwen in dat we kampioen kunnen worden. Dat leeft hier toch wel. Het zou een enorme waardering zijn voor het werk dat we hier hebben verzet. Het geeft de groei die deze groep heeft doorgemaakt iets tastbaars. Het zou een erkenning zijn."

"Bovendien zouden we ons direct plaatsen voor de Champions League: dat is het podium waarop deze groep zich heel graag wil manifesteren.”