MOUDON - Mark Cavendish heeft vrijdag publiekelijk zijn excuses aangeboden voor het obscene gebaar na zijn zege in de Ronde van Romandië.

De Britse wielrenner maakte donderdag toen hij in de tweede etappe als winnaar over de finish kwam een 'V' met zijn vingers. Dat is een beledigend handgebaar in Engeland.

Zijn teambazen namen geen genoegen met de publieke verontschuldiging. Na afloop van de derde etappe maakte Team Columbia bekend dat Cavendish uit de koers was genomen wegens zijn wangedrag.

Statement

Cavendish reageerde met zijn omstreden gebaar op de kritiek die hij dit seizoen over zich heen heeft gekregen vanwege het gebrek aan overwinningen.

''Ik wilde een statement maken naar al mijn critici die niets van wielrennen weten'', legde de sprinter in een verklaring uit.

''Maar ik realiseer mij nu dat ik dat niet met een obsceen handgebaar had moeten doen. Ik verontschuldig me dan ook bij iedereen die naar de koers aan het kijken was, in het bijzonder de kinderen.''

Niet trots op

Cavendish behaalde in Zwitserland pas zijn tweede zege van het seizoen. ''Ik ben er niet trots op dat ik mijn gevoelens op die manier de vrije loop liet. Ik hoop dat ik mijn passie voor het wielrennen in de nabije toekomst kan tonen door goede resultaten en niet door obscene gebaren.''