AMSTERDAM - Ricardo Moniz beleefde donderdag als hoofdtrainer van Hamburger SV niet het debuut waarop hij hoopte. Onder leiding van de Nederlandse interim-trainer verloor de Duitse voetbalclub de return in de halve finale van de Europa League tegen Fulham met 2-1. Het eerste duel was in 0-0 geëindigd.

HSV liep daardoor de finale in eigen stadion, op 12 mei, mis.

Winst van de Europa League was de enige manier om deelname aan Europees voetbal voor komend seizoen te bewerkstelligen.

Via de competitie gaat dat normaal gesproken niet meer lukken. HSV is na vier nederlagen in zeven wedstrijden afgezakt naar plaats zeven in de Bundesliga.

Moniz stond pas enkele dagen voor de groep. De 45-jarige geboren Haarlemmer nam maandag de taken over van Bruno Labbadia, die moest vertrekken na een nederlaag van 5-1 in de competitie tegen Hoffenheim.

Prima begin Fulham

Fulham begon prima en kreeg in de derde minuut via Bobby Zamora een goede kans de score te openen. Doelman Frank Rost redde echter knap. Zijn collega, Mark Schwarzer, zag er even later minder sterk uit.

De vrije trap van Mladen Petric was goed genomen, maar de bal leek niet onhoudbaar. Schwarzer kon echter niet redden: 0-1. In de kwartfinale tegen Standard Luik speelde Petric in de met 3-1 gewonnen uitwedstrijd ook al een hoofdrol door twee keer te scoren. Een van die doelpunten kwam tot stand door een prachtige omhaal.

Weinig grote kansen

HSV, met Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooij in de basis, leek door de 0-0 uit de eerste wedstrijd hard op weg naar de finale. Fulham was lange tijd onmachtig en kreeg weinig grote kansen.

Simon Davies bracht de hoop echter terug door twintig minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker binnen te schieten: 1-1. HSV werd achteruit gedrongen en incasseerde niet veel later ook het tweede tegendoelpunt. Zoltan Gera scoorde.

Van Nistelrooij

Van Nistelrooij kreeg in de slotfase een goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar hij raakte de bal niet goed. HSV liet zo na om zich als tweede Duitse club te plaatsen voor een Europese finale dit seizoen. Bayern München, onder leiding van de Nederlander Louis van Gaal, staat op 22 mei in de eindstrijd van de Champions League.

Fulham-HSV