VEENDAM.- De bewindvoerder van het in financiële nood verkerende BV Veendam heeft woensdagmiddag bij de rechtbank in Groningen het faillissement van de oost-Groningse voetbalclub aangevraagd.

Volgens mr. Wim Entzinger heeft hij daartoe moeten besluiten nadat een van de belangrijkste sponsors, Jans Norder, niet voor vier uur 's middags het gevraagde bedrag van 950.000 euro had overgemaakt.

Wel wilde hij 600.000 euro betalen, maar volgens de bewindvoerder was dat onvoldoende.

FC Oss

FC Oss kan profiteren van het faillissement. De Brabantse ploeg degradeerde vorige week vrijdag tijdens de laatste speelronde op doelsaldo. Als de Groningse club binnen acht dagen geen beroep aantekent tegen het te verwachten vonnis van de rechtbank, mag FC Oss komend seizoen alsnog in de eerste divisie uitkomen.

Voor de KNVB loopt het competitievoetbal officieel op 30 juni af. Indien een club voor die datum om financiële redenen de licentie verliest, wordt die vereniging aangemerkt als degradant.

Eerder werd HFC Haarlem na het bankroet in januari van dit jaar als eerste degradant bestempeld. BV Veendam wordt nu de tweede degradant. Daardoor ontsnapt hekkensluiter FC Oss alsnog aan afdaling naar de nieuwe Topklasse.

Overleg

Indien een club na 30 juni vanwege financiële redenen wegvalt uit de competitie, volgt nader overleg tussen het bestuur betaald voetbal en het bestuur amateurvoetbal van de KNVB.

''Het betreft dan namelijk een situatie waarin de reglementen van de KNVB op voorhand niet voorzien'', liet een woordvoerder van de KNVB woensdagmiddag weten.

Wageningen

BV Veendam is de vijfde voetbalclub sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 die failliet gaat. Het doek viel in 1982 voor SC Amersfoort. FC Wageningen en VC Vlissingen verdwenen in 1992 van het toneel. Eerder dit jaar ging HFC Haarlem bankroet.