SALT LAKE CITY - Het zwaar beveiligde olympisch dorp in Salt Lake City is dinsdagmiddag om 12.00 uur plaatselijke tijd geopend. Het dorp biedt de komende weken huisvesting aan ruim 3500 atleten en officials.

Het complex is gelegen op de campus van de Universiteit van Utah. Het gebied is zo'n hectare groot en bevat zo'n 875 woonruimtes met 2100 slaapkamers. De eerste atleten die er dinsdag intrekken, komen uit de Verenigde Staten, Canada en Rusland. De afgelopen jaren kostte de verbouwing van het complex zo'n 120 miljoen dollar.

De ingebruikname werd voorafgegaan door een korte ceremonie. De officiële opening werd verricht door de burgemeester van het dorp ,Spece Eccles, en zijn dochter Lisa. Dat gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het organisatiecomité en vrijwilligers. De eerste Nederlandse atleten arriveren op woensdag.

Veiligheidscontroles

Om straks het atletendorp in te komen zullen de sporters en officials de tijd moeten nemen. De bewoners stuiten voortdurend op veiligheidscontroles, die tijdrovend zullen zijn. Daarnaast wordt het leven binnen het dorp voortdurend gespot door tientallen camera's. Privacy staat in het atletendorp niet echt boven aan de lijst van eerste levensbehoeftes.

Kamers

De kamers van de atleten zijn niet groot. Doorgaans zullen twee atleten de slaapgelegenheid van 3,7 bij 5,2 meter delen. De bewegingsruimte is door het plaatsen van twee bedden, een nachtkastje, een klerenkast en toilet vrij beperkt.

Geen wonder dat een deel van de Nederlandse ploeg graag in eigen onderkomens buiten het olympisch dorp wilde verblijven. Op last van NOC*NSF is iedereen in het kader van de eigen veiligheid verplicht in het olympisch dorp te wonen.

Faciliteiten

Over faciliteiten zullen de sporters weinig te klagen hebben. Er zijn restaurants, kappers, schoonheidssalons, een koffie- en theehuis, een bank, telefooncentrum, wasserette, postkantoor, fotowinkel, artsenpraktijk, fitnesszalen, religieuze onderkomens voor diverse geloofsovertuigingen en een webcafé.

Toiletpapier

Enkele andere wetenswaardigheden over het dorp: tot het einde van de Winterspelen zal er 1.761.138 meter toiletpapier worden verbruikt, wordt er 76.125 keer een bed opgemaakt, serveert het keukenpersoneel 230.000 maaltijden en worden er in totaal 44.670 bedlakens verschoond. Voor het huishoudelijke werk is een groep van ruim 150 mensen actief.

Ondanks de poging het normale leven redelijk te laten doorgaan, gaf het organisatiecomité zelf al aan dat het gebrek aan privacy tot stress zal leiden. De aanhoudende stroom controles van jassen, tassen en zelfs chocoladerepen zal echter na verwachting meer irritatie oproepen.