ZEIST - Guus Hiddink woonde donderdagavond naar eigen zeggen de behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen Mateja Kezman niet bij om een andere speler voor de tuchtcommissie te slepen. Toch wilde de trainer van PSV aan het einde van de zitting nog wel iets kwijt. "Volgens mij raakte Rafael van der Vaart een dag na het incident rond Kezman ook iemand met zijn arm. En daar horen we niets van. Dat is volgens mij willekeur. Laat ze zondag tijdens PSV - Ajax dus allebei spelen."

De opmerking van Hiddink paste in het betoog dat advocaat Peter Fossen namens de landskampioen uit Eindhoven voor de tuchtcommissie hield. De ervaren trainer van PSV doelde op een spelmoment in de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax waarin Van der Vaart zijn tegenstander Paul Matthijs sloeg. De camera's van Studio Sport registreerden het voorval maar de aanvoerder van Ajax hoefde zich nooit in Zeist te melden.

Twee wedstrijden schorsing

Een dag eerder raakte Kezman in een kopduel met zijn arm het hoofd van tegenstander Jeffrey van As van ADO Den Haag. "Elleboogstoot, rode kaart", oordeelde scheidsrechter Roelof Luinge. "Slaande beweging, twee wedstrijden schorsing", sprak de tuchtcommissie vorige week recht.

Op advies van PSV tekende Kezman beroep aan tegen het vonnis. Fossen probeerde donderdagavond tijdens een hoger beroep van de strafzaak nogmaals duidelijk te maken dat Kezman niet moet worden geschorst. De advocaat beweerde namens PSV opnieuw dat spits niet had geslagen. Net als Hiddink vond ook Fossen dat de aanklager van de KNVB vaak willekeurig handelt.

Vrijspreken

Fossen onderstreepte zijn stelling met een aantal voorbeelden. Meest recent was een uitspraak van de tuchtcommissie in een zaak rond speler N'Kufo van FC Twente. Tijdens een wedstrijd tegen NEC sloeg de aanvaller vorige maand een tegenstander. Hij werd echter vrijgesproken omdat de scheidsrechter in zijn rapport sprak van natrappen. "Kezman gaf ook geen elleboog zoals Luinge beweerde", aldus Fossen. "Je kunt dus niet anders dan hem vrijspreken."

Kezman sloot zich bij de raadsman van de KNVB aan. "Ik ben onschuldig en spring altijd zo. Ik heb niemand willen raken en verdien het niet om te worden geschorst." Vrijdag rond een uur of tien uur hoort de spits of hij tijdens de komende wedstrijden van PSV tegen Ajax en NAC moet toekijken.