AMSTERDAM - Juan Antonio Samaranch is woensdag op 89-jarige leeftijd overleden. Het ziekenhuis in Barcelona, waar hij dinsdag met hartproblemen werd opgenomen, heeft dat bekendgemaakt.

Samaranch was van 1980 tot 2001 voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgens een verklaring van zijn artsen overleed hij woensdagmiddag aan de gevolgen van een hartstilstand en problemen met de ademhaling.

Samaranch werd in 1966 lid van de organisatie. Samaranch maakte in zijn geboorteland Spanje carrière als diplomaat ten tijde van het Franco-regime. Na de dood van de dictator werd hij ambassadeur in de voormalige Sovjet-Unie.

Via de contacten die hij in deze functie maakte, werd hij de grote man bij het IOC. Tijdens zijn voorzitterschap heeft Samaranch de Olympische Spelen grootser en commerciëler gemaakt. Onder hem werd besloten de televisierechten te verkopen en sponsoren aan het IOC te binden.

Emotionele oproep

Hij had een belangrijk aandeel in het binnenhalen van de Spelen van 1992 in 'zijn' Barcelona. Hoewel zijn gezondheid toen al slecht was, zette hij zich vorig jaar ook nog in voor de campagne van Madrid voor de Spelen van 2016. Ondanks een emotionele oproep van Samaranch gingen die echter naar Rio de Janeiro.

De Spanjaard stond echter ook bekend om zijn decadente houding en kreeg vaak kritiek vanwege de autocratische wijze waarop hij leiding gaf. Ook waren er diverse corruptieschandalen onder zijn bewind.

In 2001 trad hij af nadat een aantal IOC-leden werden beschuldigd van corruptie rond de toewijzing van de Olympische Winterspelen aan Salt Lake City. De Belg Jacques Rogge volgde hem op. Samaranch werd wel erevoorzitter van het IOC.

Gezondheidsproblemen

Samaranch kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. In juli 2001, vlak nadat hij Rogge in Moskou had gepresenteerd als zijn opvolger, moest hij ''wegens buitengewone vermoeidheid'' al worden opgenomen.

Een maand later traden er complicaties op die verband hielden met zijn hoge bloeddruk. In december 2007 belandde Samaranch met vergelijkbare klachten opnieuw in het ziekenhuis. Dinsdag moest hij weer worden opgenomen. Artsen konden niets meer voor hem doen.