AMSTERDAM - Hockeyer Teun de Nooijer, sterspeler van Oranje, betreurt de nieuwe crisis rond bondscoach Joost Bellaart in hoge mate. "Hier worden we alleen maar slechter van. Deze kwestie levert louter verliezers op. Niemand kan dit hebben gewild", verzuchtte de vice-aanvoerder van de olympische kampioen.

Gevoelsmens De Nooijer heeft met Bellaart te doen. "Het zou triest zijn als hij er alsnog wordt uitgegooid. Of ik dan solidair met hem ben? Daarover heb ik nog niet nagedacht. Daar denk ik liever nog niet aan. Laat het bondsbestuur eerst maar een beslissing nemen. Daarna kijk ik wel hoe ik me voel."

Redden

Begin deze maand kon De Nooijer de wankele positie van de bekritiseerde Bellaart nog redden. Met aanvoerder Jeroen Delmee maakte de regisseur van Bloemendaal nieuwe werkafspraken met de bondscoach en het bondsbestuur. Na het mislukte Europees kampioenschap in Barcelona (vierde) leek er binnen Oranje toch nog voldoende draagvlak om met elkaar door te gaan tot de Olympische Spelen van Athene 2004.

Onrust

"Maar toen al had ik het gevoel dat niet alle onrust in en rond het team was weggenomen", legde De Nooijer uit. "We moesten nog veel met elkaar praten om samen weer op één lijn te komen. Dat bouwproces is nu helaas afgebroken. Dat vind ik heel vervelend, zeker voor Bellaart die het belangrijkste slachtoffer is in alle hectiek."

Harmonie

De Nooijer (27) is geen man van het conflict. Hij zoekt altijd naar eenheid en harmonie. De 252-voudige international, die tot de beste spelers van de wereld behoort, waakt er ook nu voor om ruzie met zijn rebellerende ploeggenoten te zoeken. Toch mag hij zich wel degelijk gepasseerd voelen door aanvoerder Delmee en zijn vijf handlangers (Lomans, Vogels, Van der Weide, Jazet, Geeris).

Het zestal, goed voor ruim 1000 interlands, kwam maandagavond bijeen voor crisisberaad. De Nooijer werd bewust niet uitgenodigd. "Dat is raar", erkende hij. "Daar had ik natuurlijk ook bij moeten zijn. Uiteraard heb ik om opheldering gevraagd. De zes spelers vonden dat mijn mening bekend was. Die paste kennelijk niet in hun straatje. Ik heb hen als hockeyers nog steeds heel hoog zitten. Maar dit had ik niet verwacht."

Persoonlijke titel

De Nooijer: "Ik kreeg ook te horen dat ik in de eerdere gesprekken met Bellaart en het bondsbestuur de mening van de spelersgroep niet goed zou hebben weergegeven. Dat ik te veel op persoonlijke titel zou hebben gesproken. Dat vind ik onterecht. Ik heb naar eer en geweten gehandeld. Natuurlijk heb ik ook eerlijk mijn eigen mening gegeven. Dat lijkt me logisch. Bovendien zat Jeroen Delmee er steeds bij tijdens al die gesprekken. Hij had me kunnen corrigeren als hij dat nodig had gevonden."

De Nooijer

De Nooijer wil zich verder niet meer mengen in de brede hockeydiscussie over Bellaart. Aanvoerder Delmee noemde de -jarige Amsterdammer in alle opzichten onbetrouwbaar. "Met hem worden we absoluut geen olympisch kampioen", stelde de Brabander, die deze week in een brandbrief aan het bestuur het vertrek eiste van de joviale bondscoach. Vrijdag wil de KNHB duidelijkheid verschaffen over de positie van Bellaart.

"Het team is en blijft het belangrijkste", benadrukte De Nooijer. "Het kan nooit de bedoeling zijn dat Oranje in diverse kampen uiteen valt. Ik ga ook zeker geen zieltjes winnen voor Bellaart. Maar ik begrijp nog steeds niet waarom hij eruit moet. Want onze kansen op olympisch goud zijn met Joost net zo onzeker als met een andere coach."