AMSTERDAM - Met de nodige moeite is Ajax woensdagavond overeind gebleven tegen Celta de Vigo. Door het resultaat, een knappe 1-0-overwinning, heeft de ploeg zich zelfs op de eerste plaats van groep H in de Champions League genesteld. Vooral in de tweede helft, waarin Ibrahimovic het winnende doelpunt maakte, drukte Celta de Amsterdammers ver terug in de defensie.

Trainer Ronald Koeman koos voor een middenveld waarop zowel Van der Vaart als Sneijder een plaats kregen. De laatste weken was de oefenmeester nog voorzichtig met de talentvolle Sneijder, maar tegen Celta gunde Koeman zijn pupil een plaats in de basis. Het ging ten koste van de Belg Soetaers, die door Koeman zelfs helemaal buiten de selectie was gehouden.

Van der Vaart

Zijn plek in de spelersgroep werd ingenomen door de talentvolle Roemeen Mitea, die al voor rust mocht invallen van zijn coach. Koeman haalde de licht geblesseerde Van der Vaart naar de kant ten faveure van de lichtvoetige linksbuiten. Van der Vaart kreeg al na tien minuten in de eerste helft een tik op zijn bovenbeen en strompelde daarna meer dan dat hij aan voetballen toekwam.

Mitea viel meteen goed in. De 18-jarige aanvaller verdiende aan het begin van dit seizoen een contract in Amsterdam na een goede oefenstage. Sindsdien is zijn ster rijzende. Aanvankelijk zat hij vaak niet eens in de selectie. Koeman noemde hem een "jongen voor de toekomst". Inmiddels heeft hij al twee doelpunten gemaakt, die hij in drie invalbeurten op zijn naam schreef.

Moeizaam

Ajax speelde in de eerste helft moeizaam tegen Celta de Vigo. Optisch had de thuisploeg weliswaar een overwicht, maar dat konden de Amsterdammers niet in kansen omzetten. De eerste echte mogelijkheid kwam op slag van rust. Sonck kwam op een hoge voorzet van Maxwell goed voor zijn directe tegenstander, maar kopte de bal net naast het doel van keeper Pinto.

Defensief bleef Ajax redelijk op de been. Koeman had voorafgaand aan de wedstrijd moeten schuiven met zijn verdediging. Escudé was niet in staat om te spelen vanwege rugklachten. Ook Grygera, die wel bij de selectie zat, bleek niet topfit. Van Damme en Pasanen kregen de opdracht de gevaarlijke spits Milosevic uit te schakelen. Dat lukte aardig, al kreeg Celta wel enkele kansjes. Verdediger Sylvinho was het dichtste bij een doelpunt. Zijn schot werd echter met moeite gekeerd door Lobont.

Fraai

Het duel ontbrandde eigenlijk pas tien minuten na rust. Ibrahimovic maakte in de 53e minuut op fabuleuze wijze de openingstreffer. De Zweed, voor rust vaak onbegrepen in zijn acties, zette de complete achterhoede van Celta voor schut met een zeldzame individuele actie. Hij omspeelde vier man en tikte de bal met de punt van zijn schoen achter Pinto, 1-0.

Het doelpunt bleek de aanzet tot een offensief van de Spanjaarden. Bogdan Lobont groeide uit tot de beste man aan Ajax-zijde. De Roemeense goalie hield zijn doel knap schoon op inzetten van Juanfran (hard schot) en Berizzo (kopbal). Naarmate een Spaans doelpunt uitbleef groeide de frustratie bij Celta. Scheidsrechter Merk hield de leiding echter strak in handen en bekeurde maar liefst vier Spanjaarden met een gele kaart. Drie daarvan waren vanwege aanmerkingen op de arbiter.

Eerste

Ajax beperkte zich tot counteren. Sporadisch leidde dat nog tot mogelijkheden. Sneijder was dichtbij een treffer, maar raakte de bal verkeerd, de rebound werd door Mitea tegen de buitenkant van de paal getrapt. Uiteindelijk overleefde Ajax met pijn en moeite. Het resultaat, 1-0, zorgde er echter wel voor dat Ajax eerste staat in poule H omdat AC Milan verrassend verloor van Brugge.