ZEIST - Oud-arbiter Jaap Uilenberg stopt aan het eind van dit seizoen met zijn werkzaamheden als coach van de internationale scheidsrechters van de KNVB. Dat heeft de voetbalbond dinsdag bekendgemaakt.

Uilenberg (59) gaat zich richten op zijn werk in de scheidsrechterscommissie van de Europese voetbalunie UEFA.

''Daarbij heb ik het verzoek van de UEFA gekregen om vanaf 1 augustus een van de twee hoofddocenten te worden op het nieuw op te richten UEFA Centre of Refereeing Excellence.''

''Daar worden scheidsrechters uit 53 landen opgeleid met als doel binnen één tot drie jaar te promoveren tot internationaal scheidsrechter'', aldus Uilenberg.

Het besluit is, zo meldt de KNVB, in goed overleg genomen. Uilenberg was sinds 2002 in dienst van de bond, eerst als coördinator scheidsrechterszaken en vanaf vorig jaar als coach van de internationale scheidsrechters. Sinds 2004 maakt hij deel uit van de Europese scheidsrechterscommissie.

Belangrijke rol

''Jaap heeft een enorm belangrijke rol gespeeld in de professionalisering van de arbitrage in Nederland'', liet manager competitiezaken Gijs de Jong weten. ''Ook internationaal heeft hij veel voor ons betekend. Het is mede dankzij hem dat scheidsrechters als Pieter Vink, Björn Kuipers, Eric Braamhaar en Kevin Blom Europees goed op de kaart staan.''

De KNVB zal de vacature die ontstaat door het vertrek van Jaap Uilenberg, na het seizoen invullen.