Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Jurryt,

De bekerfinale is pas op 25 april, maar bij Ajax is hij al begonnen, en dan heb ik het helaas niet over voorpret. Sterker: voor veel Ajacieden is de lol er al zo’n beetje af. En ik moet helaas concluderen dat ik dat de schuld van mijn club vind.

Ajax heeft zijn aanhang op grootse wijze een oor aangenaaid en vooral gestigmatiseerd en beledigd. Een dieptepunt, vind ik. De bekerwinst zal een wrang bijsmaakje hebben.

Een reconstructie.

Toen duidelijk werd dat Feyenoord – Ajax de bekerfinale zou worden, vreesde elke Ajacied dat burgemeester Aboutaleb, de KNVB of de NS (of alle drie) maffe maatregelen in ons nadeel zouden afkondigen. Een finale ‘in tweeën’? Ajax-supporters niet welkom, of alleen in het uitvak (1600 plaatsen)? Een in Feyenoords voordeel scheefhangende verdeling van de kaarten?

We hielden rekening met de debielste besluiten, maar meenden op één ding te mogen rekenen, namelijk de behartiging van onze belangen door Ajax: bekerfinale = twee supportersgroepen van gelijke grootte, punt uit. Het leek erop dat Ajax zich daarvoor ook hard zou maken.

Verrassing

Tot mijn zeer aangename verrassing vond de KNVB dat de finale gewoon in De Kuip moest worden gespeeld, met supporters van beide clubs op de tribune. Nog mooier: burgemeester Aboutaleb bleek dat óók te vinden. Hij wees beide clubs 10.000 kaarten toe. Als klap op de vuurpijl bleek de NS ook nog bereid om die 10.000 Ajacieden van A naar R te vervoeren, op dezelfde voorwaarden als bij eerdere bekerfinales.

Hoera! De Klassieker-bekerfinale (de eerste sinds 1980, de tweede ooit!) was gered. Dachten we. Maar helaas hadden we buiten één partij gerekend, die ons al bij voorbaat als een horde sloopgrage hooligans blijkt te beschouwen.

Die partij is – uitgerekend – onze eigen club.

Ajax heeft besloten maar 77procent van de aangeboden kaarten aan de eigen supporters te verkopen. En dus bijna een kwart ongebruikt te laten. Dat leidt dan tot een afgemeten officieel berichtje als dit.

Het lijkt er bovendien op dat de eventuele schadeclaims alvast door Ajax worden doorberekend aan de aanhang: een combiticket voor treinreis en wedstrijd moet naar verluidt zo’n 75 euro gaan kosten.

Bang

Laat ik me inhouden en me tot deze oproep beperken: Ajax , doe me één lol en plaats in godsnaam nooit meer slijmerige berichtjes op de officiële website dat jullie zo blij met de onvoorwaardelijke steun van de eigen aanhang zijn en dat de sfeer in de Arena zo ontzettend is verbeterd (wat waar is). Als puntje bij paaltje komt, gaan jullie er al bij voorbaat van uit dat we van negen NS-treinen geen spaan heel zullen laten.

‘Ajax is bang voor de bekerfinale,’ concludeerde De Telegraaf.

Ja, helaas wel. Niet voor de wedstrijd (dat loopt wel los, zoals altijd tegen jullie), maar wel voor het evenement. Als enige betrokken partij.

Voor de duidelijkheid: voor een pot voetbal in de De Kuip is bij Ajax geen mens bang, al denken jullie graag van wel. Check onze Kuip-statistieken maar eens. We winnen in De Kuip vaker van jullie dan jullie van ons, en als ik me bedenk hoe vaak ik in het uitvak van De Kuip een 0-4, 0-5, 2-4 of 0-3 heb staan vieren… Het is ongehoord. En niet alleen in de gouden jaren. Ook heel recent.

Altijd gewonnen

Bekerfinales in De Kuip? De laatste keer dat Ajax überhaupt een bekerfinale verloor, was in 1981 (en die was niet in De Kuip, maar in het Olympisch Stadion). Sinds de finale altijd in De Kuip is, heeft Ajax er daar zes gespeeld, en altijd gewonnen.

Dat is het punt dus niet, maar ik heb wel even de tijd nodig om weer zin te krijgen in die finale. Op dit moment ben ik er even klaar mee.

Maarreh: dinsdag! D-Day! AZ – Twente! Dáár moet het gebeuren!

Nu ik je toch spreek: gisteravond leek Mario Been zich niet te realiseren dat Europees weliswaar vrijwel verzekerd is voor Feyenoord, maar dat de nummer 5 een Europa League-voorronde méér moet spelen dan de nummer 4. Er is dus voor AZ én Feyenoord alle reden om alles te geven tegen FC Twente.

Ik dacht: ik wijs er even op.

Mazzel!

Menno