LOSAIL - Motorcoureur Valentino Rossi heeft bij de start van het nieuwe seizoen in de MotoGP direct zijn bedoelingen duidelijk gemaakt. De Italiaanse vedette op twee wielen won zondag in de avonduren onder kunstlicht de Grote Prijs van Qatar.

Rossi zette daarmee de eerste stap richting zijn tiende wereldtitel.

De negenvoudig wereldkampioen profiteerde van een crash van de favoriete Australiër Casey Stoner, die de voorgaande drie jaar de wedstrijd in Qatar had gedomineerd. Stoner zette op zijn Ducati in de kwalificatie ook de beste tijd neer, maar kwam vroeg in de wedstrijd ten val.

Hij had op dat moment een voorsprong van twee seconden op Rossi opgebouwd.

Eenvoudig

De Italiaan hield in het vervolg van de race redelijk eenvoudig zijn koppositie vast. Rossi moest de eerste plek heel even afstaan aan zijn landgenoot Andrea Dovizioso, maar nestelde zich al snel weer op zijn vertrouwde positie aan kop van het veld.

Achter Rossi kwam zijn teamgenoot bij Yamaha, de Spanjaard Jorge Lorenzo, als tweede over de streep. Dovizioso eindigde als derde.

Iwema

In de 125cc veroverde Jasper Iwema direct twee punten. De 20-jarige Drent kwam op zijn Aprilia als veertiende over de finish. De Nederlander uit het team van CBC Corse gaf ruim 36 seconden toe op de Spaanse winnaar Nicolas Terol (Aprilia).

Het podium in Qatar bestond volledig uit Spanjaarden. Efren Vazquez eindigde op zijn Derbi als tweede op ruim 2 tellen van Terol. In zijn kielzog finishten zijn landgenoten Marc Marquez (derde) en Pol Espargaro (vierde).

Iwema maakte vorig jaar zijn debuut in het wereldkampioenschap wegrace. Hij kon voor dit seizoen aanvankelijk geen team vinden, maar kreeg alsnog een contract bij het Italiaanse team CBC Corse. Iwema kwalificeerde zich op het circuit van Losail als twaalfde.

Tomizawa

De Japanse motorcoureur Shoya Tomizawa won de eerste race in de nieuwe Moto2-klasse. De Spanjaard Alex Debon (FTR) eindigde op bijna vijf seconden als tweede, de Fransman Jules Cluzel (Suter) klom op de laagste trede van het podium.

De Moto2 is de opvolger van de kwartliterklasse (250cc). De coureurs hebben de beschikking over 600cc-viertaktmotoren van Honda en banden van Dunlop. Met de invoering van deze nieuwe klasse moet het verschil met de koningsklasse MotoGP kleiner worden gemaakt.