ROUBAIX - Fabian Cancellara heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan Parijs-Roubaix gewonnen. Na zijn zege in 2006 kwam de Zwitserse wielrenner van Saxo Bank zondag solo als eerste over de finish op de wielerbaan in Roubaix.

De Noor Thor Hushovd eindigde als tweede, vóór de Spanjaard Juan Antonio Flecha. Tom Veelers was met een achterstand van zeven minuten de beste Nederlander op de dertiende plaats.

Cancellara bracht vorige week ook al de Ronde van Vlaanderen op zijn naam. Hij is de tiende renner die er in een jaar in slaagt beide klassiekers te winnen. Acht Belgen en zijn landgenoot Henri Suter (1923) gingen hem voor.

Boonen

Cancellara reed zo'n vijftig kilometer voor de finish weg uit een groepje met onder anderen de Belgische favoriet Tom Boonen. Niemand kon de Zwitser volgen.

Boonen had zich na het nodige werk aan kop op dat moment net even laten terugzakken. Cancellara sloeg direct toe en verraste de Belg met zijn actie.

Cancellara haalde daarna de Belgische vluchters Bjorn Leukemans, Leif Hoste en de Fransman Sébastien Hinault in en reed daarna onbedreigd naar de winst. Na twintig kilometer in zijn eentje had hij al een marge van twee minuten opgebouwd op de acht achtervolgers.

Hushovd

Hushovd en Flecha gingen daarna nog in de aanval om de twee overgebleven podiumplaatsen. Cancellara kon vanwege zijn ruime voorsprong in de laatste kilometers al uitgebreid zijn feestje vieren.

Tom Boonen, die bij de Ronde van Vlaanderen ook al moest buigen voor Cancellara, werd uiteindelijk vijfde.

Theo Bos

Theo Bos dacht vooraf dat hij wellicht het einde van Parijs-Roubaix niet zou halen. Dat viel mee. ''Ik ben lek gereden en gevallen, dat was een tegenvaller'', vertelde de oud-baanrenner zondag nadat hij als 53e de finish had gepasseerd.

Bos debuteerde in de kasseienklassieker, mede omdat ploeggenoten als Heinrich Haussler en Andreas Klier wegens blessures ontbraken bij Cervélo. ''Tot 60, 70 kilometer voor het einde ging het."

Afzien

"Ik heb wel heel erg afgezien. Het was heel mooi, maar sommige momenten voel je je gewoon ziek.''