LONDEN - De Britse sprinter Dwain Chambers zou positief zijn bevonden op het nieuwe dopingmiddel THG (tetrahydrogestrinone). De Engelse krant The Guardian berichtte woensdag dat sporen van deze nieuwe chemische anabole steroïde zijn aangetroffen in een urinemonster van de Europees kampioen op de 100 meter. De test was afgenomen bij een onverwachte dopingcontrole na een training in het Duitse Saarbrücken.

Het nieuwe spierversterkende middel THG is onlangs in de Verenigde Staten ontdekt. Wetenschappers van de universiteit van California ontwikkelden een test om THG te traceren. Het middel is vermoedelijk op grote schaal gebruikt door Amerikaanse sporters. Uit een hercontrole van urinestalen van ongeveer 350 atleten bleek een aanzienlijk aantal positief te reageren op THG.

Marion Jones

De topatleten Marion Jones, Tim Montgomery en Kelli White alsmede honkballers Barry Bonds en Jason Giambi moeten deze week voor de rechter hun relatie met het bedrijf Balco Laboratories verantwoorden. Balco is producent van voedingssupplementen en vermoedelijk de spil in een grote dopingsamenzwering van Amerikaanse wetenschappers, coaches en mogelijk honderden atleten. Chambers, die met zijn landgenoot Linford Christie het Europees record van 9,87 op de 100 meter deelt, heeft tot dusver niet gereageerd op de aantijgingen.