LEVERKUSEN - Koploper Bayern München heeft zaterdag in de Bundesliga twee punten laten liggen. De ploeg van trainer Louis van Gaal moest bij nummer drie Leverkusen genoegen nemen met 1-1.

Arjen Robben scoorde opnieuw voor de Duitse recordkampioen, deze keer uit een strafschop.

Bayern bleef ondanks de remise lijstaanvoerder. Door de nederlaag van nummer twee Schalke 04 eerder op de dag bij Hannover 96 (4-2) liep de club uit Beieren zelfs nog een puntje uit.

Het verschil tussen de twee titelkandidaten bedraagt na de dertigste speelronde twee punten, met nog vier duels te spelen.

Trainingskamp

Van Gaal liet na de imposante uitschakeling van Manchester United in Engeland in de Champions League, met een daverende volley van Robben als hoogtepunt (3-2), weinig aan het toeval over.

De Nederlandse topcoach vloog afgelopen donderdag met zijn ploeg niet terug naar München, maar streek neer in Keulen voor een kort trainingskamp.

Op de vraag waarom hij juist voor het specifieke hotel in de Duitse domstad had gekozen, antwoordde de voormalige bondscoach van Oranje zonder enige ironie: ''vanwege de kwaliteit van de bedden.''

Robben

In de eerste helft maakte Bayern allesbehalve een scherpe indruk. De koploper speelde een beetje plichtmatig, in een te laag tempo en met weinig creativiteit.

Op de vleugels ging van Franck Ribéry en Arjen Robben wel enige dreiging uit, maar ook 'Robbery' kon in de eerste helft het verschil niet maken.

De beste kans voor de rust was voor Leverkusen. Aanvaller Barnetta kreeg na een fout van de zwakke linksback Badstuber een opgelegde kans. Hij schoot de bal op de buitenkant van de paal.

Strafschop

Na de rust kwam Bayern enigszins op toeren. De sluwe Ribéry versierde in de 51e minuut een strafschop, die Robben koel benutte, 0-1. Bayern zette daarna niet door.

Leverkusen, getraind door Jupp Heynckes (ex-Bayern), kreeg in een kort tijdsbestek een aantal prima kansen. Na twee schoten op de paal bracht Vidal in de 58e minuut de gelijkmaker op zijn naam (1-1).

Daar bleef het bij, ondanks nog kansrijke doelpogingen van Toni Kroos, Derdiyok (Leverkusen), Robben en invaller Müller, die in de extra tijd geen verdiende strafschop kreeg. Aanvoerder Mark van Bommel werd in de slotfase door Van Gaal gewisseld nadat de international was geboekt door de arbiter.