LONDEN - Chelsea kan voor het tweede jaar op rij de FA Cup winnen. De Londense club bereikte als eerste de finale door in de halve eindstrijd Aston Villa met 3-0 te verslaan.

De andere finalist komt uit de ontmoeting tussen Portsmouth en Tottenham Hotspur, die voor zondag op het programma staat.

De zege van Chelsea kwam minder eenvoudig tot stand dan de uitslag deed vermoeden. Pas in de 68e minuut opende Didier Drogba met een afstandsschot de score.

Toen Aston Villa in de slotminuten meer risico ging nemen, besliste Florent Malouda de wedstrijd. In blessuretijd maakte Frank Lampard er zelfs 3-0 van.

Gedegradeerd

Portsmouth is zaterdag zonder te spelen officieel gedegradeerd uit de Engelse Premier League.

Door de zege van concurrent West Ham United tegen Sunderland (1-0) kan de hekkensluiter niet meer boven de onderste drie ploegen van de ranglijst eindigen. Bij Sunderland fungeerde Boudewijn Zenden als invaller.

Betaling

Portsmouth speelde zeven jaar op rij in de Premier League. De club moest vorige maand negen punten inleveren wegens het aanvragen van uitstel van betaling.

Daarmee viel voor Portsmouth aan degradatie niet meer te ontkomen. De ploeg moet nog vijf duels spelen in de Premier League.

Hull City

Hull City, de club van spits Jan Vennegoor of Hesselink, verloor zaterdag op eigen veld met 1-4 van Burnley.

De Nederlandse aanvaller viel een kwartier voor tijd zonder succes in. Hull bleef door de ruime nederlaag hangen in de degradatiezone.

WBA

West Bromwich Albion verzekerde zich zaterdag van promotie naar de Premier League dankzij een zege van 3-2 op Doncaster in de Championship.

Newcastle United kon eerder al de terugkeer naar het hoogste niveau vieren.