ORIO - Chris Horner heeft zaterdag verrassend de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De Amerikaanse wielrenner passeerde dankzij zijn zege in de afsluitende tijdrit de Spanjaard Alejandro Valverde in het klassement.

Horner, die rijdt voor RadioShack, legde de 22 kilometer in Orio acht seconden sneller af dan Valverde.

Dat was ruim voldoende voor de eindzege. Horner moest één seconde goedmaken op Valverde.

De Nederlander Robert Gesink van Rabobank eindigde in het klassement op de negende plaats, op bijna twee minuten van Horner.

Hechtingen

De renner van Rabobank kwam vrijdag ten val en raakte geblesseerd aan heup en elleboog. De wond aan de elleboog werd gedicht met vier hechtingen.

Gesink had zaterdag last van zijn verwondingen. ''Na vrijdag was het afwachten, maar die derde plek was sowieso moeilijk terug te pakken'', aldus ploegleider Frans Maassen.

''Na zo'n valpartij ben je altijd een beetje van slag. Zou hij nog derde gestaan hebben, dan ga je zo'n tijdrit toch anders in.''

Goed team

Maassen houdt een goed gevoel over aan de Ronde van Baskenland. ''Ik heb vooral een heel goed team gezien. We hebben in de eerste vier etappes veel energie gestoken en zijn drie keer tweede en één keer derde geworden."

"Met een beetje meer geluk pak je twee ritzeges en de derde plek in het eindklassement. Daar waren we niet ver vandaan. Dat goede gevoel moeten we meenemen naar de klassiekers die voor de deur staan.''