ORIO - Wielrenner Joaquim Rodriguez heeft vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spanjaard ontsnapte in de slotfase van de rit over 170 kilometer van Eibar naar Orio uit het eerste deel van het peloton en kwam alleen over de finish.

Landgenoot Samuel Sanchez werd tweede. Hij moest 14 seconden toegeven. Nummer drie Alejandro Valverde eindigde als derde en behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Robert Gesink verloor door domme pech het uitzicht op de eindzege van de Ronde van Baskenland. De Nederlander kwam in de afdaling tussen de laatste twee bergtoppen van de vijfde etappe over 170 kilometer van Eibar naar Orio ten val.

Hij moest uiteindelijk meer dan een minuut toegeven op de Spaanse ritwinnaar Joaquim Rodriguez. Gesink zakte van de derde naar achtste plaats in het algemeen klassement.

Geblesseerd

Gesink raakte tijdens de val geblesseerd aan heup en elleboog. De wond aan de elleboog werd gedicht met vier hechtingen. Gesink klaagde ook over pijn in zijn opgezwollen hand.

Volgens ploegarts Peter van Essveldt is er geen sprake van een breuk. De kopman verschijnt zaterdag gewoon aan de start van de individuele tijdrit over 22 kilometers.

Tijdrit

Hij moet tijdens deze zesde en laatste etappe 54 seconden goedmaken op Alejandro Valverde. De Spanjaard eindigde vrijdag keurig als derde en behield zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Hij verdedigt in de afsluitende tijdrit over 22 kilometer een voorsprong van 1 seconde op de Amerikaan Christopher Horner. Rodriguez klom naar de derde positie en moet 34 seconden goedmaken op Valverde.

Indruk

Gesink maakte donderdag nog indruk tijdens de zware vierde etappe van de Ronde van Baskenland. Hij klom naar de derde plaats in het algemeen klassement, met een achterstand van slechts 1 seconde op Valverde. ''Alles verliep volgens plan'', constateerde ploegleider Jan Boven op de website van zijn ploeg.

''Vrijwel de complete ploeg was nog bij Robert toen de boel ontplofte. Later was Oscar ook heel rap bij Robert toen hij was gevallen. We kunnen niemand iets verwijten. Er is goed gereden en als je ziet dat op de plek waar Robert valt nog meer mannen wegglijden, dan kun je stellen dat hier sprake is van botte pech.''