AMSTERDAM - Trainer Martin Jol van Ajax weet nog niet helemaal zeker of hij zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo over Urby Emanuelson kan beschikken.

De linkspoot heeft een lichte knieblessure en sloeg vrijdag de groepstraining over. Jol neemt zaterdag een beslissing over Emanuelson.

Voor Rasmus Lindgren is het seizoen voorbij. Onderzoek wees uit dat de Zweed geen ernstige knieblessure heeft. Hij heeft wel problemen met de aanhechting bij zijn knie en moet voorlopig rust houden. Thimothée Atouba komt dit seizoen ook niet meer in actie voor Ajax.

Ajax heeft al meer dan 51.000 kaarten voor het duel met VVV-Venlo verkocht. De verwachting is dat Ajax en VVV-Venlo zondag in een uitverkochte Arena voetballen.

Afellay terug

PSV kan zondag weer beschikken over aanvoerder Ibrahim Afellay als Feyenoord op bezoek komt in Eindhoven. De middenvelder keert net als Orlando Engelaar terug van een schorsing. Bij de Rotterdammers maakt Sekou Cissé na een teenblessure waarschijnlijk zijn rentree in de basisopstelling.

De wedstrijd tussen de nummers drie en vier van de eredivisie is voor beide ploegen van groot belang. PSV, dat derde staat, moet aanhaken bij koploper FC Twente en nummer twee Ajax. Feyenoord bezet plaats vier en zag AZ de afgelopen weken naderen. Het verschil met de Alkmaarders is nog maar twee punten.

''Je moet hoop houden dat de concurrenten punten laten liggen. We moeten zelf onze wedstrijden gewoon winnen'', onderschrijft PSV-trainer Fred Rutten het belang van de ontmoeting. PSV is dit jaar al eens gewaarschuwd door Feyenoord. Het elftal van coach Mario Been won in januari het bekerduel in Eindhoven met 0-3.

Been kreeg vrijdag goed nieuws over het herstel van middenvelder Jonathan de Guzman: ''Hij is fit verklaard en doet vanaf maandag weer mee met de groep.'' Jon Dahl Tomasson is herstellende van een voetblessure. De Deen trainde vrijdag met aangepast schoeisel.

FC Twente

FC Twente moet het voorlopig doen zonder Nicky Kuiper. De linkerverdediger raakte deze week tijdens de training geblesseerd aan de knie. Onderzoek wees vrijdag uit dat Kuiper enige tijd rust nodig heeft. Volgens trainer Steve McClaren kan hij hooguit nog op de laatste speeldag, in Breda tegen NAC, in actie komen.

''Een tegenvaller'', zei de Engelse coach. ''Kuiper speelt weliswaar niet wekelijks, maar als het nodig is staat hij er. Hij heeft zich dit seizoen bijzonder goed ontwikkeld. Juist in deze fase van het seizoen komt het aan op de breedte van de groep.''

FC Twente speelt zaterdag in de Veste tegen Heerenveen. Als de club drie van de laatste vier duels wint is het kampioenschap binnen. De verdere tegenstanders zijn AZ, Feyenoord en NAC.

Miroslav Stoch staat vrijwel zeker weer in de basis van FC Twente. Vorige week maakte de aanvaller als invaller zijn rentree tegen VVV-Venlo. McClaren: ''Hij is fitter dan voordat hij wegviel. De laatste tijd dat hij speelde was Stoch geen 100 procent. Nu wel. Het viel me gelijk op aan zijn spel dat het er weer goed uitziet. Hij kan nog heel belangrijk worden de komende weken.''

Tegen Heerenveen kan McClaren verder beschikken over een vrijwel fitte selectie.

AZ

AZ moet het zaterdag bij NEC doen zonder Maarten Martens. De Belgische middenvelder heeft last van een hamstringblessure. Martens was vorige week nog de smaakmaker toen de Alkmaarders met 2-0 wonnen van FC Utrecht.

Ondanks de goede reeks resultaten en de vijfde plaats van AZ, die recht geeft op een plek in de voorronde van de Europa League, wil trainer Dick Advocaat niets weten van een jubelstemming in Alkmaar.

''Voorlopig hebben we nog niks. Ik ben aangesteld om Europees voetbal te halen'', sprak de oefenmeester nuchter. Joey Didulica staat weer onder de lat door de blessure van Sergio Romero. Ook Rasmus Elm ontbreekt.

Bij NEC keert Patrick Pothuizen terug van een schorsing. Trainer Wiljan Vloet kan ook weer beschikken over verdediger Mark Otten. Bas Sibum (schorsing) en Dominique Kivuvu (spierblessure) zijn er niet bij.