Wie is de beste voetballer aller tijden? Mooie vraag, die vaak leuke discussies oplevert. Iedereen heeft zijn of haar voorkeur, maar het blijft natuurlijk arbitrair. Schitteren op een WK is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor deze eretitel.

Bij de milleniumwisseling werd de Brazilaan Pelé door de FIFA en Maradona op internet uitgeroepen tot beste speler van de voorgaande duizend jaar. In Europa was Johan Cruijff de uitverkorene.

Zonder giganten als Ferenc Puskas, Alfredo di Stefano en Zinedine Zidane tekort te willen doen, worden deze drie spelers door velen genoemd in hun top vijf. Zij zijn, betwistbaar, de beste drie voetballers die de wereld heeft gekend.

Edson Arantes do Nascimento

De eerste mondiale ster. Hij was 17 jaar toen hij op het WK van 1958 in Zweden de harten van alle liefhebbers wist te veroveren. En Brazilië, eindelijk, wereldkampioen maakte. Er liepen nog wel een paar aardige voetballers in de rondte, maar Pelé was de verpersoonlijking van de eerste Braziliaanse titel.

In Chili (1962) en Engeland (1966) werd hij letterlijk en figuurlijk het veld uitgeschopt, maar vier jaar later gloriëerde hij weer in een schitterend elftal.

Van Pelé zijn meer zwart-wit dan kleurenbeelden. Hij was volmaakt tweebenig, kon fantastisch koppen, was behoorlijk snel en beschikte over zeer goede, functionele techniek.

De beelden van zijn 1.000ste doelpunt gingen de hele wereld over. Toen zijn maten werden genomen voor een beeld bij Madame Tussaux was de onderzoeker danig onder de indruk van zijn dijen. De goede man kon de omvang niet geloven en stamelde: “colosso”.

JC

Van deze alleskunner weten wij als Nederlanders bijna alles. Schitterende speler, met als enige smetje dat hij nooit een hoofdprijs pakte met Oranje. Daar staat tegenover dat hij ons land op de wereldvoetbalkaart zette.

Wij kunnen niet zo goed omgaan met onze supersterren. De documentaire ‘En un momento dado’ laat zien hoe groot Cruijff in Spanje was en is.

Toen de Tour de France vorig jaar de Pyreneeën aandeed had de NOS hem uitgenodigd. Vanaf het moment dat hij zijn auto uitstapte werd hij belaagd door Spaanse en Franse journalisten. Allen wilde zijn mening weten over het gevecht Contador/Armstrong.

Om een mening heeft de Betondorper nooir verlegen gezeten dus werd de pers niet teleurgesteld. Iedereen die iets met de Tour te maken heeft dient zo’n naamkaartje met functie te dragen. Anders kom je nergens in.

Cruijff was de enige zonder, maar liep overal zonder problemen door. Sterker nog, de vriend die zijn auto wegzette mocht overal doorrijden omdat het de auto van Cruijff was!

Diego Armando

Ik heb Pelé, Cruijff en Maradona zien voetballen en de laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur. Een ultiem genot om naar te kijken.

Hij maakte Argentinië in z’n eentje wereldkampioen. Pelé had de hulp van weergaloze spelers als Didi, Garrincha en Gerson, Diego moest het met mindere goden doen. Hij was onnavolgbaar. Van ‘de hand van god’ en de fabelachtige solo tegen Engeland tot zijn gedrag buiten het veld. Daar zitten negatieve kanten aan, maar bij mij overheersen de prestaties binnen de witte lijnen ten opzichte van die eraan.

Over een maandje is de kleine grote man coach op het WK. Hij heeft geen wonderploeg tot zijn beschikking. Maar hij heeft wel een voetballer in zijn selectie die voor wonderen kan zorgen: Lionel Messi.

De grootste

Want iedereen is het er toch over eens dat Messi in het rijtje Pelé, Cruijff, Maradona thuishoort. Daar hoeft hij geen eens wereldkampioen voor te worden. De Argentijnen hebben echter wel de belangrijkste troef van het toernooi in hun midden. Hoe het ook voor de Zuid-Amerikanen afloopt, elke voetballiefhebber zal de data van de wedstrijden noteren.

Je wilt gewoon geen duel van dat mannetje missen. En bovendien een aardige gozer, die zich in het veld normaal gedraagt. Maar is Messi de grootste? Nee!

Messi meet ongeveer 1.69 meter en is drie centimeter langer dan Maradona. Pelé is 1.72 en Cruijff 1.78 meter. Johan is dus de grootste. Da’s logisch.