RIJSWIJK - Hamburger SV en Liverpool zijn hard op weg een wat tegenvallend seizoen in de competitie op het Europese toneel tot een succes te maken.

Ze bereikten beide de halve eindstrijd van de Europa League. Dat ging donderdagavond ten koste van respectievelijk Standard (1-3) en Benfica: 4-1.

Fulham en Atletico Madrid zijn de laatste obstakels voor de eindstrijd. Die is in Hamburg.

Mladen Petric zette HSV op Sclessin op voorsprong. Hij knikte een voorzet van Zé Roberto van dichtbij langs keeper Sinat Bolat. Ex-AZ'er Sebastien Pocognoli sprong slechts 'voor de gein' mee.

Omhaal

De Kroatische spits van de Hamburgers maakte ook de tweede treffer. Een zeer fraaie, met een omhaal vanaf de strafschopstip.

De voorzet van Dennis Aogo mocht er ook zijn. Ruud van Nistelrooij fungeerde voorin vooral als ijverige bliksemafleider

Hoop

Tussendoor had aanvoerder Igor de Camargo de Belgische aanhang even hoop gegeven. Die wilde na rust maar niet terugkeren. De Duitsers, thuis al met 2-1 de besten, bleven zelfverzekerd vooruit voetballen en jacht maken op meer treffers.

Standard dwong Frank Rost maar een enkele keer serieus tot handelen. Diep in blessuretijd maakte invaller Paolo Guerrero er alsnog 1-3 van.

Kuijt

Uitblinker Dirk Kuijt wees Liverpool de weg. De Katwijkse spits kopte na een half uur raak uit een hoekschop van Steven Gerrard.

Even was er twijfel over de geldigheid van het doelpunt doordat de grensrechter zijn vlag opstak in de veronderstelling dat Liverpool-verdediger Sotirios Kyrgiakos de bal als eerste had getoucheerd. Dat had door haviksogen gezien buitenspel van Kuijt kunnen betekenen.

Kuipers

Scheidsrechter Björn Kuipers nam de juiste beslissing:1-0. Vijf minuten later kon de dit seizoen vaak verguisde Spaanse coach Rafael Benitez wat geruster gaan zitten op Anfield Road.

De Braziliaan Lucas omspeelde na een fraaie steekpass van alweer Gerrard doelman Julio Cesar: 2-0. Benfica kwam niet verder dan een loos schot van Sidnei.

Torres

Na een uur leek Fernando Torres het duel te beslissen. De Spanjaard kon simpel binnentikken na een flitsende aanval via Yossi Bennayoun en Kuijt, die de goal voor 75 procent mocht claimen.

Oscar Cardoso maakte de slotfase toch nog amusant, met een harde vrije trap dwars door de muur.

De Portugezen bleven aandringen en gaven Liverpool dus ruimte. Torres profiteerde met zijn tweede van de avond.

Fulham won opnieuw van VfL Wolfsburg, nu in Duitsland met 1-0. Bobby Zamora scoorde al in de eerste minuut.

Atletico ging als Spaanse vertegenwoordiger door. In Madrid eindigde het tweede onderonsje met Valencia in 0-0, na de 2-2 vorige week.

ZIE OOK:

Maduro: Valencia had recht op een strafschop