ATHENE - Op bezoek bij het kwaliteitsarme AEK Athene staakte PSV dinsdagavond eindelijk de treurmars die het al veel langer dan gewenst langs de stadions van de beste clubteams van Europa maakt. Dankzij de eerste uitzege (0-1) in de Champions League na drie jaar hebben de Eindhovenaren weer een goede kans op een internationaal optreden na de winterstop.

PSV klom dankzij de zege naar de derde plaats in de groep. Deze positie geeft na de groepswedstrijden recht op deelname aan de derde ronde van de UEFA-beker. De achterstand op nummer twee Monaco bedraagt halverwege de eerste ronde nog steeds drie punten. PSV vervolgt het toernooi over twee weken met een thuiswedstrijd tegen AEK Athene, een klus die op basis van de wedstrijd in het stadion van Panathinaikos eenvoudig te klaren moet zijn.

Chronisch tekort

Ook tegen de in de Champions League zo geplaagde kampioen uit Nederland kon AEK Athene namelijk niet camoufleren dat het niet alleen financiële problemen heeft. De Griekse nummer zes van de competitie heeft een chronisch tekort aan goede verdedigers. AS Monaco profiteerde drie weken geleden maar liefst vier keer van de vele misverstanden in de laatste linie. Vooral beide vleugelverdedigers zijn van een niveau dat ook in de UEFA-beker misstaat.

Misverstand

Het was dan ook logisch dat trainer Hiddink in tegenstelling tot de uitwedstrijd van drie weken geleden tegen Deportivo la Coruna wel voor vleugelspitsen koos. Vreemd was daarom ook dat PSV buitenspelers Arjen Robben en Dennis Rommedahl aanvankelijk nauwelijks lanceerde. Een misverstand tussen doelman Hrisostomos Mihailidis en linksback Kaspis leidde in de 37e minuut de openingstreffer van Theo Lucius in. De Brabander onderschepte een uitworp van de doelverdediger eenvoudig en passeerde Mihailidis: -1.

Lucius kreeg van Hiddink als verdedigende middenvelder de voorkeur boven de aanvallender ingestelde Remco van der Schaaf. De oefenmeester had in John de Jong namelijk al een offensieve speler in zijn middelste linie opgenomen. De Hagenaar vormde op zijn beurt een matig koppel met Mateja Kezman die voor de zoveelste keer onbewust onderstreepte dat je makkelijker in de eredivisie dan in de Champions League scoort.

Hoofdverantwoordelijke

Tijdens 21 duels in de hoogste competitie voor Europese clubteams scoorde Kezman slechts driemaal. De spits was twee jaar geleden bij Lazio Roma voor het laatst doeltreffend. Inmiddels heeft hij alweer meer dan duizend minuten voetbal op het hoogste Europese clubniveau achter de rug. Kezman was in de 65e minuut wel hoofdverantwoordelijke voor de rode kaart van Kofi Amponsah. De verdediger onderbrak de vrije gang van de spits naar het doel met een overtreding en moest vertrekken.

Lachertje van Champions League

Kezman kreeg vervolgens nog drie goede kansen om zijn Europese moyenne een beter aanzien te geven. Ook Rommedahl en Robben verzuimden de eerste uitzege van PSV in de Champions League sinds oktober 2000 (Dinamo Kiev) een beter aanzien te geven. Getuige de blijdschap in het Eindhovense kamp na afloop werd de aanvallers het gebrek aan daadkracht vergeven. De landskampioen is in ieder geval voor even af van het etiketje "lachertje van de Champions League". Het moet echter niet vergeten dat de overwinning werd geboekt op een ploeg die na vijftien duels op het hoogste Europese niveau nog steeds op de eerste zege wacht.