PAPENDAL - Erica Terpstra is dinsdagavond op Papendal gekozen tot nieuwe voorzitter van NOCNSF. De stemverhouding was 126 tegen . Ze kreeg de voorkeur boven Ruud Vreeman, die namens het bestuur van de sportkoepel werd voorgedragen. Terpstra, die Hans Blankert opvolgt, is de eerste vrouw die tot het ambt wordt geroepen.

De uitslag was een grote verrassing. In alle voorbeschouwingen was Vreeman als winnaar naar voren geschoven. "Hoe vaak ik al niet verloren heb in alle bespiegelingen", zei Terpstra, zeer geëmotioneerd. Onmiddellijk richtte ze ook het woord tot haar tegenstrever. "Het was een campagne zoals het hoort. Gevoerd in alle openheid."

Een unicum

Terpstra zorgde in dubbel opzicht voor een unicum. Niet alleen is ze de eerste vrouw (ook in de gescheiden geschiedenis bij NOC en NSF was daarvan nooit sprake), ze won ook de eerste echte verkiezing om de positie. Ze durfde zich op eigen initiatief, al dan niet gepusht door IOC-lid Anton Geesink, te melden. Ze liet zich er niet door afschrikken dat haar eigen college Vreeman naar voren schoof.

De sport heeft iemand nodig om voor te knokken, verkondigde Terpstra in haar laatste speech tot het sportcongres. "En ik", zei ze, "kan knokken." Ze zal dat ongetwijfeld doen vol overgave. Terpstra zegt haar lidmaatschap van de VVD-Tweede-Kamerfractie op en is, min of meer, fulltime ter beschikking van de sportkoepel.

Veel voor elkaar

Terpstra (60) heeft een groot verleden in de sport. Ze nam twee keer deel aan de Olympische Spelen, is medaillewinnares, was daarnaast een bevlogen staatssecretaris van Sport. Ze wees er op dat ze in die functie ook in moeilijke tijden ruime middelen vrij kreeg voor de sport. Dat ze niet iemand is die voor de camera's, maar vooral ook daarachter veel voor elkaar heeft gekregen.

Vreeman blijft burgemeester van Zaanstad. Dat was hij ook gebleven als hij op Papendal de eerste man was geworden. In zijn speech dinsdagavond maakte hij daarvan ook geen geheim. "Ik ben een vrijwilliger, zoals U", hield hij zijn toehoorders voor.

Of Terpstra's aanpak op het laatste moment de doorslag gaf is moeilijk te zeggen. Ze was zichtbaar zenuwachtig, zo gaf ze onomwonden toe. "Het was toch niet niks de laatste weken. Maar eerlijk gezegd had ik niet de verwachting dat mijn woorden nog wat zouden uitmaken. Mijn indruk was dat de bonden vooraf hun stem al hadden bepaald."