Sommige mensen twijfelen aan het bestaan van God. Anderen denken dat Allah niet echt is of dat Elvis dood is. Er zijn ook mensen die beweren dat Aad de Mos niet bestaat.

Niemand in de hele wereld kan zo goed als een donderwolk naar domme mensen (lees: journalisten) kijken als Aad de Mos. Behalve Louis van Gaal misschien. Maar die heeft het afgekeken van Aad.

Bliksem schieten met je ogen doe je ongeveer zo: je knijpt je oogleden samen als de domme man tegenover je een vraag stelt. Na de vraag laat je een stilte vallen.

Je schudt nauwelijks zichtbaar je hoofd, je knippert een keer heel langzaam, je slikt een brok irritatie weg en daarna leg je op een toon zo kil als een Siberische toendra uit hoe de wereld in elkaar zit ('We hebben met 4-0 verloren, maar we hebben fan-tas-tisch gespeeld. Begrepen?')

Eerste

Aad was de eerste bliksemschieter zoals hij de eerste was met zoveel dingen. Hij was de eerste die zijn suède schoenen zonder sokken aantrok. Hij was de eerste die gouden Rolexen aan twee polsen droeg. Hij was de eerste die een afkoopsom eiste bij ontslag. Hij vond de schaduwspits uit. En Marco van Basten. En brood, vuur en blonde haarverf tint tennisbal.

Aad was zo vaak de eerste dat je je afvraagt of het wel mogelijk is. Of-ie wel bestaat. Ooit was er zelfs een voetbalshow met de titel 'Aad de Mos bestaat niet'. (Die show hield op te bestaan kort nadat Aad er zelf in optrad.)

Lang

Aad deelt zijn onmetelijke kennis met de hele wereldbevolking. Hij verkondigde zijn woord in Bremen, in Luik, in Japan, in Mechelen, in de Verenigde Arabische Emiraten en in Griekenland. In Vanuatu dook hij op als bondscoach, maar hij verdween al voordat hij gekomen was.

Want waar hij ook was: het duurde nooit lang - maandje of twee hooguit. Soms was hij tussendoor heel even in Nederland. Kwam hij naar Arnhem om de mensen daar te vertellen dat dat ronde ding een bal heet en dat je 'm tussen die twee witte palen aan de andere kant van het grasveld moet schieten.

Of vuurde hij bliksemschichten op Humberto Tan tijdens de rust van een Europees bekerpotje.

Virus

Door ongelovigen wordt Aad wel eens een virus genoemd. Een Trojaans paard dat een club van binnenuit kapot maakt. Google denkt er bijvoorbeeld zo over: bij www.aaddemos.com staat de waarschuwing dat 'deze site schade kan toebrengen aan uw computer'.

Ik heb me er niets van aangetrokken. Mijn computer is ondertussen al drie keer gecrasht, maar ik weet wel dat Aad de nieuwe trainer is van Sparta. De komende twee maanden kunnen we ademloos toekijken en luisteren hoe hij onweert met zijn ogen en stem. En hoe hij ons simpele zielen uitlegt hoe het nu echt zit.

Irritatie

Zondagavond gaf hij alvast een voorproefje. Jack van Gelder vroeg in Studio Voetbal of het klopte dat Aad op een vrijdagavond was benaderd om de Verlosser van Sparta te worden.

Aad was even stil. Hij schudde onhoorbaar zijn hoofd, knipperde met zijn ogen, slikte een brok irritatie weg en zei daarna op z'n Siberisch dat er van die vrijdagavond niets klopte. Het was zaterdagmiddag.

Aad bestaat.

Gelukkig maar. Wat zouden we zonder hem moeten?