ROTTERDAM - Aad de Mos maakt het seizoen af als hoofdtrainer van Sparta. De Hagenaar is de opvolger van Frans Adelaar die na de nederlaag van zaterdag tegen sc Heerenveen (4-1) werd ontslagen.

De 63-jarige De Mos blijft in ieder geval tot het einde van het seizoen werkzaam bij de club uit Rotterdam.

Beide partijen hebben de intentie om ook het volgende seizoen met elkaar door te gaan. De Mos krijgt hulp van de assistent-trainers Jos van Eck en Martin Koopman.

De Mos stapte donderdag na twee maanden alweer op als hoofdtrainer van Kavala. Hij besloot samen met Koopman zijn contract in te leveren na een meningsverschil met de voorzitter van de Griekse club.

De markante oefenmeester werkte eerder onder meer Ajax, KV Mechelen, Anderlecht, PSV, Vitesse, Sporting Gijon, Werder Bremen en Vitesse.

De Mos belegt vanaf maandag een trainingskamp met Sparta. Hij wil zijn ploeg in vier dagen optimaal voorbereiden op de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Heracles.

Eredivisie

De Mos moet Sparta behouden voor de eredivisie. De traditieclub verloor zaterdag voor de vijfde keer op rij en heeft slechts een puntje meer dan nummer zestien ADO Den Haag, dat zondag nog tegen Ajax speelt. Willem II, dat zondag PSV ontvangt, heeft twee punten minder dan Sparta.

De nummers zestien en zeventien van de eindklassering van de eredivisie strijden na de reguliere competitie in play-offs tegen degradatie.

Sparta heeft ook technisch manager Richard Grootscholten en assistent-trainer Adri van Tiggelen op non-actief gesteld. Van Tiggelen wordt vervangen door Koopman.

Adelaar

Adelaar was bezig met zijn eerste seizoen bij Sparta. Hij degradeerde vorig jaar met FC Volendam uit de eredivisie.

Adelaar werkte daarvoor als trainer bij FC Utrecht, Akratitos, De Graafschap en ADO Den Haag. Bij deze laatste club beëindigde hij ook voortijdig zijn contract. Het vertrek van Adelaar bij Sparta kwam niet helemaal als een verrassing.

De laatste zege van de Rotterdamse club dateert van 14 februari toen VVV-Venlo werd verslagen (2-0).

Supporters

Supporters van Sparta uitten vrijdag al hun ongenoegen over de prestaties van hun geliefde club. Ze verstoorden de training met vuurwerk en eisten een gesprek met algemeen directeur Peter Bonthuis en trainer Adelaar.

Adelaar is de zevende trainer die dit seizoen de eredivisie vroegtijdig verlaat. Ronald Koeman (AZ), Trond Sollied (sc Heerenveen), Jan de Jonge (sc Heerenveen), Alfons Groenendijk (Willem II), Dwight Lodeweges (NEC) en Raymond Atteveld (ADO Den Haag) gingen hem voor.