LONDEN - Arsenal hield woensdagavond voor eigen publiek dankzij een machtige eindsprint nog een beetje uitzicht op een langer verblijf in de Champions League. De club werd in het eerste duel van de kwartfinale ruim een uur lang overklast door een weergaloos Barcelona.

Zlatan Ibrahimovic beloonde de prachtige voorstelling van zijn ploeg met twee treffers. Arsenal leek geslagen, maar knokte zich vanuit een uitzichtloze positie alsnog naar een gelijkspel: 2-2.

Het had er vooral in de eerste helft veel van weg dat de spelers van Arsenal in het shirt van Barcelona voetbalden.

Abonnement

De vaste toeschouwers van het Emirates Stadium in Londen weten niet beter dat hun club een abonnement op de schoonheidsprijs heeft, maar nog wel eens vergeet één van de vele uitgespeelde kansen te benutten.

Dit keer was het echter niet Arsenal maar Barcelona dat de voetballiefhebber liet smullen. De ene aanval van de houder van de Champions League was nog mooier dan de andere.

Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Xavi en opnieuw Ibrahimovic verschenen in het eerste kwartier allemaal vrij voor doelman Manuel Almunia. Ze verzuimden stuk voor stuk een prachtige combinatie met de openingstreffer te bekronen.

En wat deed Arsenal? De thuisclub keek vooral machteloos toe. Arsenal verscheen voor rust slechts eenmaal gevaarlijk in de buurt van Barcelona. Samir Nasri schoot gehaast naast. Alsof de middenvelder besefte dat niet zijn ploeg maar het oppermachtige Barcelona een treffer verdiende.

Gelijke stand

Het was een klein wonder dat Arsenal bij een gelijke stand (0-0) mocht rusten. De eerste ontmoeting tussen beide clubs in de kwartfinale was in de tweede helft nog geen twee minuten oud of Ibrahimovic sloeg wel toe. De Zweed stond bij de hoek van het strafschopgebied toen hij zag dat Almunia zijn doel verliet. Hij lifte de bal over de keeper in het lege doel (0-1).

Ibrahimovic dribbelde in de 59e minuut opnieuw via de rechterkant het strafschopgebied binnen. Dit keer bleef Almunia in zijn doel. De Zweedse spits knalde de bal echter onhoudbaar in de bovenhoek: 0-2.

Wisselen

Trainer Arsene Wenger besloot na de tweede treffer voor de derde keer te wisselen De oefenmeester zag voor rust Andrei Arsjavin en William Gallas geblesseerd uitvallen. Hij bracht in de 66e minuut aanvaller Theo Walcott voor verdediger Bacary Sagna. De ingreep leverde binnen drie minuten succes op.

Walcott was veel sneller dan Maxwell en schoot beheerst raak (1-2). Arsenal kwam in de 85e minuut ook nog op gelijke hoogte dankzij Cesc Fabregas. De Spanjaard, in het verleden actief voor verschillende jeugdteams van Barcelona, ging over de knie bij Carles Puyol en benutte de strafschop zelf (2-2).

Het was misschien wel zijn laatste wapenfeit voor Arsenal dit seizoen in de Champions Leagaue. Fabregas ontbreekt tijdens de return in Camp Nou wegens een schorsing.

Arsenal - Barcelona